Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Труп на убит делфин от скутер намериха в Балчик

Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк Превръщат го във втората Морска градина на Варна

319 кандидати за евродепутати от България (пълен списък на листите и независимите)

БДЖ пуска 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Над 200 полицаи и пожарникари ще следят за безопасността на гражданите по време на празниците

Румен Петков връчи писмо на Борисов с настояване за генерални промени в отношенията ни със Северна Македония

„Хювефарма“ оборудва кухня за ученици със специални нужди

Над 80 тона агнешко е влязло без мито в България

Майстор по кунгфу може да полива цветя с водна струя от очите си (ВИДЕО)

Автобус се заби в кола на Околовръстното шосе в София

Средната възраст в Шуменско скочи с 6 години

Полицията следи по списък над 100 апаши в Монтана

Висши служители в Шри Ланка съзнателно са укрили разузнавателна информация за терористичните атаки

Строителна фирма остави столичния квартал „Младост 4“ без ток заради скъсан кабел

Юробанк купува клоновете на Алфа банк у нас

Гръцката Юробанк ще купи клоновете на Алфа банк в България, а сделката ще е на символичната стойност от 1 евро, съобщи вчера Ройтерс, като се позовава на анонимен източник от Юробанк. Според информацията става въпрос за 80 клона на Алфа банк у нас, макар на сайта на кредитната институция да е посочено, че тя има 47 филиала в България.

От БНБ вчера нито отрекоха, нито потвърдиха евентуалната сделка. От Пощенска банка, в която гръцката Юробанк има акционерно участие, и от представителството на Алфа банк у нас също отказаха коментар.

Според източниците на Ройтерс в късните часове вчера следобед е имало среща на управителните съвети на двете банки, на която сделката е трябвало да бъде финализирана.

Още през 2012 г. Гърция беше поела ангажимент като част от втората спасителна програма да преструктурира банките си и да продаде активите им на Балканите. Целта беше гръцките трезори да се фокусират върху пазарите, в които имат по-силно присъствие.

Алфа банк е единствената от гръцките банки у нас, която не оперира чрез дъщерно дружество в България, а директно със собствена клонова мрежа на банката. Пощенска банка пък е шестата по големина у нас, а активите й възлизат на 5,9 млрд. лв. към края на март, показват данните на БНБ. Акционери в кредитната институция към края на миналата година са ERB New Europe Holding от Холандия с 54,27%, Eurobank Ergasias от Гърция с дял от 34,56% и CEH Balkan Holdings Limited от Кипър с 11,16%.

Още през 2011 г. имаше планове за сливане на гръцките Юробанк и Алфа банк. В началото на следващата година обаче стана ясно, че сделката няма да се състои. За отлагане на сливането настояваха от Алфа банк, а причината бяха продължаващите преговори по гръцкия дълг между Атина и частните кредитори.

Междувременно вчера „Файненшъл таймс“ разпространи информация, според която Европейската централна банка (ЕЦБ) е отворила тайно кредитна линия за България и Румъния, за да се осигури достатъчно подкрепа за банките с гръцки акционери в двете държави. От БНБ и от румънската централна банка са отказали коментар.

Освен Пощенска банка и Алфа банк у нас има още две кредитни институции с гръцки акционери. Това са ОББ и Пиреос банк. Техният пазарен дял в българската банкова система е близо 20%. Финансистите у нас са категорични, че БНБ е направила всичко необходимо, за да сведе до минимум риска за тези трезори. От централната банка не веднъж са посочвали, че банките с гръцки акционери в България нямат експозиции в гръцки дълг. Наскоро главният икономист на Уникредит за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов обясни, че всички канали за възможна „зараза“ са овладени с изключение на риска хората да започнат да теглят депозитите си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.