Производители очакват богата реколта малини

През тази година реколтата малини в България се очаква да достигне 10 хил. тона при средногодишно по 7.5 хил. тона, прогнозира пред "Фокус" председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

По думите му България вече е трети по обеми и износ производител в Европа след Полша и Сърбия. Българските малини намират пазар в Германия, Холандия, Франция основно чрез преработвателни хладилни предприятия.

"От 2000 г. със старта на програмите по предприсъединителните фондове, масово се разсели малината във всички райони на страната. Като малинарски центрове се обособиха районите на Троян, Тетевен, Пловдив, Летница, Лозница, Попово, но също има и много малинови насаждения в Софийския район. В момента с най-много декари насаждения са Летница, Попово и Самоков, както и Пловдив. Там се развива и биологично малинопроизводство", каза Петков.

Основните проблеми са липсата на препарати за растителна защита и наличието на сертифицирани разсадници, които да произвеждат качествен посадъчен материал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес