НЕК тегли заем, за да плати на US тецовете

Енергийното министерство преговаря с финансовото за издаване на държавна гаранция за кредит. Той ще бъде изтеглен, за да може НЕК да се разплати с двете щатски електроцентрали, на които дължи около 700 млн. лв., съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. От това зависи дали електроенергийната компания ще получи 14% отстъпка от цената на произвеждания от двете централи ток.

„Вече има решение как да бъдат намерени средствата, става въпрос за финансиране от банки“, каза Петкова. Кредитът ще бъде изтеглен от компанията майка Български енергиен холдинг. „Знаете какво е състоянието на публичните финанси. Водим преговори с финансовия министър и смятам, че ще намерим най-добрия вариант”, каза още Петкова. От думите й се разбра, че става въпрос за отпускане на държавна гаранция. Преди време финансовият министър Владислав Горанов каза, че това може да стане, но първо трябва да получи доказателства, че мярката ще ограничи тарифния дефицит в НЕК.

Ако получи намаление на цената на тока, който купува от двете американски централи, това ще спестява на НЕК по 100 млн. лв. годишно. За десетте годни от оставащото действие на договорите с двете US централи това означава спестявания от 1 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес