Откриха голямо количество загробени патици в село Калояновец

Шофьор стреля с газов пистолет по друг автомобил при изпреварване в Плевенско

Словенският президент не номинира кандидат за съставяне на правителство

Задържаха 18-годишен с 2 500 000 къса цигари без бандерол

Вежди Рашидов подкрепи представянето на българско изкуство в Китай

Автомобил блъсна и уби 70-годишен мъж в Свети Влас

Горски пожар край Пловдив

Фондация „МОСТ“ организира паметна вечер, посветена на Владимир Висоцки

​Лошото настроение може да повиши продуктивността

Благо Георгиев забранява татуси на децата си

Откраднаха 18 хил. евро от селска къща

Българка е национал на САЩ по художествена гимнастика Гергана Петкова тренира от 4-годишна

Йорданеску или „Малмьо“ чакат „Лудогорец“ в следващия кръг

Подозиран в корупция южнокорейски депутат се самоуби

Ципрас и Заев ще бъдат наградени днес за приноса си към мира на Балканите

Пестим по-малко и теглим повече заеми

Българите са започнали да пестят по-малко и да теглят повече заеми от банките. Това става ясно от последните данни на БНБ към края на юни.

Според статистиката на централната банка през миналия месец новите влогове на домакинствата са се увеличили едва с 15 млн. лв. Така средствата, държани на влог от гражданите, достигнаха 40,580 млрд. лв. В същото време новите кредити, отпуснати на домакинствата, са с 44 млн. лв. повече, а общият им обем достига 18,305 млрд. лв.

Увеличението се дължи главно на жилищните заеми, при които има ръст с 19 млн. лв. за месец. Така към края на юни общият размер на раздадените ипотеки достига 8,695 млрд. лв. В графата „други кредити“ също има нарастване. В нея се включват заемите, отпуснати за обучение, лечение и т.н. Тези кредити към края на юни са с 9,4 млн. лв. повече и достигат 723,3 млн. лв.

Тенденцията на ръст на заемите за домакинствата се наблюдава и през последните месеци. През май тези кредити се увеличиха с 10 млн. лв., а през април – с 32 млн. лв.
В същото време темповете, с които гражданите продължават да трупат пари в банките, намаляват. През май ръстът на спестяванията на домакинствата беше 126 млн. лв., а през април – едва 33 млн. лв. В началото на 2014 г. депозитите на гражданите нарастваха с между 92 млн. и 371 млн. лв. месечно. Изглежда обаче спадащите лихви по депозитите са намалили стимулите за спестяване.

През миналия месец депозитите на фирмите са се увеличили с нови 300 млн. лв., съобщават от БНБ. Ръст има и на новите бизнес заеми – с 427 млн. лв. през юни. Общата стойност на тези кредити достига 30,778 млрд. лв. През май обаче беше отчетен спад на тези заеми.

От данните на централната банка става ясно още, че се подобрява състоянието на кредитните портфейли на българските трезори. Делът на лошите и преструктурираните кредити (без овърдрафтите) за цялата банкова система намалява до 24,09% през юни. През май те бяха 24,5% от всички. В абсолютна стойност тези заеми възлизат на 9,169 млрд. лв. в края на миналия месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.