Трактори и комбайни затапиха основни пътища

Бензиностанциите имат капацитет да зареждат тежките машини, обяви Българската петролна и газова асоциация

Фермери с трактори и комбайни извиха опашки пред бензиностанциите в цялата страна вчера, за да зареждат гориво, което затрудни трафика по основни пътища. Изкарването на машини до бензиноколонките беше организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в знак на протест срещу изискването от 1 септември на ведомствените резервоари да бъдат инсталирани нивомери и касови апарати, свързани с НАП. Според земеделците нивомерите струват около 15 000 лв.

Близо 70 трактори и комбайни се наредиха пред бензиностанция в пловдивското с. Труд и блокираха движението по пътя Пловдив - Карлово. Фермерите раздаваха листовки на шофьорите на коли, с които се извиняваха за неудобството.
Близо 250 земеделски машини пък блокира изхода на Стара Загора в посока магистрала “Тракия”.

“Държавата да си хваща контрабандистите, а не да ни вменява да харчим милиони левове ненужно, вместо да инвестираме в стопанствата”, коментира Добрин Папазов, шеф на кооперация в Шуменско.

Фермери зареждаха машини и по пътя Кардам - Добрич, край кръговото на входа на Балчик и др.

“Зареждането на земеделска техника премина успешно и без особени проблеми. Търговските обекти за продажба на горива в страната разполагат с достатъчно технически възможности за зареждане на всички превозни средства и машини, имащи право да ползват републиканската пътна мрежа, и са напълно в състояние да осигуряват необходимите им количества горива. Твърденията за затрудненията, които би предизвикало зареждането на техника с обемни резервоари, не отговарят на истината предвид факта, че високодебитните бензиноколонки имат скорост на зареждане 130 л/минута.

Не представлява проблем също и зареждането на извънгабаритна техника с голяма височина, което при наличие на съответно предварително договаряне е напълно технически осъществимо”, заявиха вчера от Българската петролна и газова асоциация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес