ГЕРБ, ДПС и БДЦ избират подуправителите на БНБ

Новите подуправители на БНБ вероятно ще бъдат избрани с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и БДЦ, научи “Труд”. Вотът е насрочен за утре.

Още при избора на Димитър Радев за управител на БНБ той обяви и своите номинации за подуправители. Предложението му е досегашният шеф на управление “Емисионно” Калин Христов да запази поста си, а шефът на управление “Банково” Димитър Костов да оглави банковия надзор. За овакантения от него пост е номиниран главният юрист на БНБ Нина Стоянова.

Депутати от ДПС и ГЕРБ вече се обявиха в подкрепа на номинациите. Очаква се ДПС да вземе окончателно решение днес, преди самия вот. “За” обявените номинации ще гласува БДЦ. “Ние подкрепихме новия управител и негово право е да излъчи свой екип. Ако не го подкрепим, това е бламиране на самия избор на гуверньор”, каза пред “Труд” Румен Йончев от БДЦ.

Номинациите на Димитър Радев за подуправители обаче предизвикаха недоволство в коалиционните партньори на ГЕРБ. “Всъщност ние какво променяме? Няма промяна в екипа на БНБ”, каза пред “Труд” Димитър Танев от Реформаторския блок. Той допълни, че депутатите от групата ще гласуват “против” и “въздържал се”. От Патриотичния фронт също вече обявиха, че няма да подкрепят номинациите.

Очаква се и от БСП да бъдат “против”. “Трябва да се смени не само управителят, но и подуправителите”, каза пред “Труд” депутатът от БСП Георги Търновалийски. От “Атака” и от АБВ до късно снощи не излязоха с окончателно решение.

Трябват половината от гласовете в зала

Според процедурата, за да бъдат избрани подуправителите на БНБ, е необходимо кандидатите да получат подкрепата на повече от половината от присъстващите в залата народни избраници. Ако номинираните за постовете не бъдат подкрепени, управителят на БНБ Димитър Радев ще трябва да излъчи нови. Тогава обаче изборът на ръководство на централната банка ще бъде отложен след лятната ваканция на парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес