15% от „Техномаркет“ се предлагат на търг

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече започват да продават имущество, заложено в полза на фалиралия трезор. За продан са обявени 15,15% от акциите на веригата за домашни електроуреди „Техномаркет“, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на КТБ.

Този дял от компанията е бил заложен в полза на банката за получаване на кредит от регистрираното в Лихтенщайн дружество „Домтех холдинг“. Чрез тази компания през 2012 г. КТБ влезе в „Техномаркет“. Става въпрос за 170 900 акции, всяка с номинална стойност 10 лв. Книжата ще бъдат продадени на таен търг, а минималната стартова цена на наддаването, обявена от синдиците, е 6,3 млн. лв.

В съобщението се посочва още, че евентуалните купувачи ще трябва да наддават за всички акции, като няма да се допускат предложения за сделки само за част от тях. Кандидатите ще трябва да внесат като гаранция за участието си 5% от началната тръжна цена.

Ценовите предложения ще се подават в деловодството на КТБ до 12 август. Обявяването на резултатите от търга ще стане на следващия ден сутринта в централата на фалиралата банка. Тогава ще бъде обявен и купувачът на акциите. След това той ще има срок от 5 дни, за да внесе парите. При плащането се приспада направеният депозит, става ясно от съобщението на синдиците.

Промени в собствеността на „Техномаркет“ имаше и в края на миналата година. Тогава италианският бизнесмен Едоардо Миролио придоби половината от акциите на дружеството. Сделката беше реализирана чрез увеличение на капитала на „Техномаркет“ до 11,28 млн. лв. От Търговския регистър става ясно, че освен това съоснователят на „Техномаркет“ Николай Китов държи малко над 11% от акциите. Също по толкова имат Евгений Гълъбов и Ангел Велев.

На 7 юли тази година Николай Китов беше арестуван в София във връзка с разследване срещу група за данъчни измами в Италия, в която според властите на Апенините е участвал и той. Според съобщение на прокуратурата за задържането му имало европейска заповед за арест. Скоро след това той беше освободен под гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес