Шофьорът на тира, който удари автобус на „Тракия“, призна, че е заспал зад волана

Монтана отпразнува 24 май за 130-ти път

Над 10 000 души се включиха в празничното шествие на 24 май в Търново

Николина Ангелкова участва в откриването на Петербургския международен икономически форум

Инициативата „Ние пишем на кирилица” обедини млади социалисти от цяла България

Учени установиха защо човешкият мозък е толкова голям

​Кремъл: Юлия Скрипал може да е направила вчерашното си изявление под натиск

Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха в Рим делото на Светите братя Кирил и Методий

Северна Корея е разрушила ядрения си полигон “Пунгери”

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици в Кюстендил и Благоевград

Как баба Златка вдигна цялата полиция в Мюнхен на крак Българката сложила воден пистолет под мишница, за да даде бонбон на внучето

Цвета Караянчева: 24 май остава най-сплотяващият ни, най-българският празник

Нови масови арести на военни в Турция

Уникално шествие на 7 000 деца в Бургас

Томислав Дончев: Време е да мислим за обща европейска политика за администрацията

801 млн. лв. излишък в бюджета през юли

801 млн. лв. е бюджетният излишък през юли, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. През същият период на миналата година изпълнението на финансовия план на държавата вървеше с дефицит от 1,15 млрд. лв.

Излишъкът сега се дължи на по-добрата събираемост на приходите и на възстановяването на средства от Европейската комисия. Така към края на юли общият размер на постъпленията в хазната заедно със средствата от ЕС възлизат на 19,04 млрд. лв. Това е с 2,19 млрд. лв. повече в сравнение със същият период на миналата година. Данните показват още, че 1,37 млрд. лв. от увеличението е по линия на по-високите данъчни и неданъчни приходи. Останалите 824 млн. лв. са дошли от еврофондовете.
В същото време разходите към края на юли възлизат на 18,234 млрд. лв. Това е с 246,4 млн. лв. повече в сравнение със същия месец на 2014 г.

От данните на финансовото министерство се вижда още, че бюджетният излишък продължава да намалява. Например през юни той беше 890 млн. лв., а през май – 1,091 млрд. лв. Причината за това е, че през предходните месеци се превеждаха ударно пари от ЕС, докато през юни плащанията са се върнали към обичайните си размери.

При преките данъци се отчита леко преизпълнение към юни. Събрани са 2,36 млрд. лв. или 53,8% от годишните разчети. Приходите от ДДС се увеличават с 459,8 млн. лв. спрямо юни м.г. до 3,95 млрд. лв. Това е 51% от плана за 2015 г. Акцизите са малко над 2 млрд. лв. или с 171,9 млн. лв. повече. Това е 48% от годишния план.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.