Френско гадже в зоопарка в София

Френско гадже за персийския леопард Надир пристигна в столичния зоопарк. Тя се казва Нала и е от дошла от зоологическа градина в Амневил, съобщи директорът на нашата д-р Манол Нейков. За да не се чувства самотен френският леопард, да му гостува е заминала преди 5 дни нашата персийка Шарис. Все още българката не е представена на французина, защото е пътувала 3 дни и е твърде изморена за визити.

Този вид котки е застрашен и трябва да се опазва и възпроизвежда, обясни “романтичните пътувания” д-р Нейков. Според експертите в световната програма, в която са включени всички зоопаркове с животни от този вид, между софийските животни има роднинска връзка, макар и много далечна, и заради това не било препоръчително да създават потомство.


Романсът в нашия зоопарк също не е започнал, защото французойката Нала все още се притеснявала от софийския си партньор и през повечето време се криела от него. В редки случаи двамата се виждали през решетката. Може и да отнеме 4-5 месеца, докато се отпусне и се разгони.

В природата персийският леопард се среща най-вече в Близкия изток и отчасти в Средна Азия. Продължителността на бременността при този вид хищни котки е около 100 дни.

И докато в зоопарка се надяват в скоро време да се радват на малки леопардчета, то размножаването при някои от другите видове се ограничава планирано чрез животински противозачатъчни. Лъвската двойка Стефани и Славчо например не са имали поколение от няколко години. За целта под кожата на женската се поставя имплант, който отделя специални вещества, които при разгонване пречат да настъпи бременност. Засега не предвиждаме лъвско поколение, защото изхранването им е много скъпо, необходимо е и повече място, уточни д-р Нейков. Ако има подходящи условия, противозачатъчните на Стефани ще бъдат спрени. В момента разгонени или бременни животни в зоологическата градина няма. Най-новото попълнение е бебе египетско лешоядче, което носи голяма радост на специалистите, защото също е от застрашен вид. Посетителите в парка могат да видят и малки еленчета, козирози, муфлончета и мармозетки.

Днес се очаква да бъдат отворени офертите на проектите за модернизация на зоологическата градина. Идеята е да бъде направена цялостна визия за бъдещето на зоопарка - не само за това дали да има нови клетки и как да изглеждат те, но и за ремонт на подземната и надземната инфраструктура, както и какви видове и колко да са животните там, каза д-р Нейков. В момента зоопаркът в столицата се разпростира на терен от 235 дка и в него могат да се видят около 1800 животни и птици. Той работи без почивен ден, като таксата за децата между 3 и 18 г. е 2 лв., а за по-малките - без пари. За придружителите входът е 4 лв., а пенсионерите плащат по левче.

Природозащитници на щурм заради новия зоопарк в Пловдив


Природозащитници щурмуваха в понеделник сутринта сградата на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Пловдив с искане инспекторите да спрат изграждането на новия зоопарк в парк “Отдих и култура” и изсичането на дървета. Още преди месец екозащитниците подали сигнал до РДНСК, че строежът на новата зоологическа градина е незаконен и застрашава съдбата на целия парк край гребния канал, но разширяването на зоокъта от 9 на 40 дка продължава успоредно с изсичането на дърветата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини