“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

Прогнозират по-скъпи храни, дрехи и машини

Предприемачи се опасяват, че ще се оскъпи и строителството

Отражението върху храните ще е стотинка-две, контрира шефът на комисията по стоковите борси

Поскъпването на тока за бизнеса ще вдигне цените в шивашката промишленост и машиностроенето, както и за по-малките фирми в металургията и химията, които потребяват под 30 гигаватчаса енергия годишно. Причината е, че електроенергията формира съществена част от себестойността на продукцията в тези сектори, прогнозира Камен Колев, зам. -председател на Българската стопанска камара пред “Труд”. Най-големите потребители ще ползват отстъпка.

Колев потвърди прогнозата на хлебопроизводителите, че може да се очаква поскъпване на брашното, а оттам и на хляба. Ще се увеличи и цената на строителните материали, каза той.

Електричеството е основно перо в нашето производство и поскъпването му ще има негативни последствия, посочи и Стефко Колев, шеф на фирма “Руен” и на браншовия съюз на трикотажната промишленост. Продукцията ни е основно за износ, а фирмите подписват договори, в които цените са твърди и се определят 6 месеца по-рано.

При тези условия поскъпването на тока ще намали печалбите и ще ограничи възможностите за ръст на заплатите, прогнозира Колев. Според него най-негативният сценарий е да се стигне до невъзможност за изпълнение на поръчките, което би довело до орязване на заплати и съкращения.

В металургията прогнозират свиване на производството. “90% от металните изделия се изнасят. Договорите са подписани още в края на м.г., така че след 20% поскъпване на тока няма опция да увеличим цената, защото пазарът е твърде конкурентен и няма да позволи това”, заяви Политими Паунова, изп. директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

“Има опасност заради тока да поскъпнат строителните материали”, каза и Иван Бойков, изп. директор на Камарата на строителите. Той обаче уточни, че всичко зависи от пазара, който у нас много често не следва логика и цените може да останат и без промяна.

Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов обаче е категоричен, че цената на тока се преекспонира.

“Пазарът на храни има своите нормални цикли. Винаги по време на есенния период има един лек възходящ тренд, което се случва по климатични причини – свършва една реколта. Увеличените на цени на тока ще се отразят в себестойността на продуктите в рамките на около 5%, което означава стотинка-две на единица продукт”, заяви той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.