Снишаването на орела

МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи

ЕС застана срещу решението на Косово за създаване на собствена армия

Протест срещу присъдата за убийството на варненския балетист на пътя

Вижте най-ярката комета за 2018 г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Познавате ли този грабител? (СНИМКИ) Нападнал жена в Шумен

Спипаха трима рецидивисти след грабеж и отвличане в столицата

Откриха нарушения в 17 обекта на стоковия базар Илиянци

Ненов Димов: През 2020 г. ще има регламент за отоплителните уреди на твърдо гориво

Авария остави без ток град Септември и шест села в общината

Приказни пътешествия с коледен автобус зарадваха стотици деца в Търново

Нено Димов: През 2020 г. се предвижда въвеждане на регламент за подмяна на уредите на твърдо гориво с по-екологични

Принц Хари и Меган Маркъл споделиха непоказвана снимка от сватбата си

Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово

Министър Кралев инспектира реновираната зала „Раковски“

Менте цимент продават в магазините

Близо 32% от пакетирания цимент в търговската мрежа е некачествен, показва проверка на Главна дирекция „Надзор на пазара“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

„Закупихме 22 проби цимент, както български, така и вносен, от Турция. Изпитванията показаха, че 7 вида цимент не отговарят на декларираната от производителя якост на натиск“, каза пред „Труд“ експертът от агенцията инж. Мирослав Йотов. Якостта на натиск е най-важният технически показател на цимента. От него зависи качеството на бетона и на всички видове сухи смеси с участието на цимент – за зидане, мазане, разтвори, мазилки и лепила на плочки.

При тестовете било установено още, че 2 от пробите не отговарят и на показателя неразтворим остатък – количеството пепелин в състава. В доза до 5% от обемното тегло на цимента той го уплътнява. В двата случая обаче твърдият неразтворим остатък се оказал 5 пъти над нормата.

„Представете си, че разбивате брашно с вода. Когато сипете повече брашно, остават шупли. Така е и при завишени количества пепелин – те са шупли и оставени в конструктивен елемент като греда, плоча или колона той е като швейцарско сирене – надупчен. И в последствие може да се компрометира“, обясни Йотов.
И 7-те партиди с опасен цимент са изтеглени от пазара.

През м.г. от агенцията проверили 136 вида цимент, от които 35 се оказали със съмнително качество.

„Ние тестваме пакетиран цимент, който се ползва основно от битовите потребители – за измазване на стени, за конструкции. Ако някой от тези видове цимент бъде използван за строителството на сграда, е много опасно“, каза Йотов. Качеството на цимента в бетонните възли, които се използват за строителство, се следи от Дирекция Национален строителен контрол.

До 15 000 лв. глоба занарушение на стандарта

Масовите проверки в цялата страна на строителни продукти – битумни хидроизолации, битумни керемиди и листове, започна вчера Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Основните изисквания към продуктите е да нямат видими дефекти и да са водонепропускливи.

Последната проверка на качеството на керемиди е правена преди 3 години. Тогава са били унищожени на 3000 броя, които не отговаряли на стандартите.
Глобата за производителите на некачествени материали е между 250 до 1000 лева.

Санкциите за несъответствия със стандартите са от 5000 до 15 000 лв. За липса на необходимите документи глобата е от 5000 до 10 000 лв., казаха от агенцията.

Проверките по строителните борси ще продължат до септември, а резултатите ще са ясни през октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.