Експерт: Не сме приоритет на "Ислямска държава"

България е удобна територия за преминаване на лица от "Ислямска държава", не сме бронирани срещу атаки, не сме Обетована земя, но засега няма преки данни за заплаха. Засега не сме приоритет на "Ислямска държава". Иначе сме заплашени толкова, колкото и всички други държави от тероризъм. Това заяви пред bTV експертът Славчо Велков .

В момента приоритетът на "Ислямска държава" е овладяване на територии и създаване на първия халифат. Те разполагат структури от типа на НПО и проучват политическата обстановка, лидерите, нагласите и след това нанасят удар. Причините, поради които се появяват техни привърженици, са три - по убеждение, заради финансово заплащане и млади хора, които са привлечени от романтизма и екшъна, който могат да изживеят, посочи Славчо Велков.

"Ислямска държава" вече не праща хора по места, а използва местни. Такъв е случаят с "Шарли ебдо" във Франция. На много малко места поемат отговорност за тетористични актове - наскоро в Кувейт и в Тунис.

На въпрос каква е вероятността това, което се случи в Македония да се случи у нас, Велков посочи, че ние не знаем какво точно се е случило в страната. Засега няма информация за подобни действия. Ако отчетем случаите в Пазарджик има теоретичен израз на някакви идеи, но не и друго, допълни експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини