Верижна катастрофа запуши столичния бул. „Цар Борис III”

В Монтана се поклониха пред паметта на Апостола

Галапремиерата на “Привличане” е във Варна Яна Маринова и Башар Рахал пристигат за първата прожекция на лентата, част от която е заснета край морето

Чавушоглу: Ако сирийската армия брани кюрдите в Африн, никой няма да ни спре

Задържаха Таратора и Шиндлера непосредствено след кражба на „Мерцедес“

Корнелия Нинова: Българският народ никога няма да те забрави, Апостоле!

Два пожара в пернишкия ТЕЦ „Република“

Арест за мъж, блудствал с 14-годишно дете на автобусна спирка В килията остават още дързък апаш и нарушител на забрана за домашно насилие

Гуляйджии трошиха, биха и платиха безчинствата си в балканско село

Учени отгледаха човешки клетки в ембрион на овца

22 избиратели гласуваха на референдум да имат кмет Новият временно изпълняващ длъжността ще бъде избран от Общинския съвет в Попово

Проучване на “Барометър България”: Кабинетът “Борисов” излъчва стабилност

Еди Рама: Косово и Албания може да имат общ президент

Калоян Паргов и Христо Проданов ще проведат приемна за граждани

„Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Дагестан

Програмистите вземат по над 4000 лв. на месец (обзор)

Компютърните специалисти, финансистите и енергетиците вземат най-високи заплати. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). От април до юни средното възнаграждение в сектора “Създаване и разпространение на информация; далекосъобщения” е стигнало 1974 лв. на месец, което е с почти 12% повече спрямо същия период на 2014 г. В сравнение с първото тримесечие на тази година обаче средната заплата в сектора е намаляла с 10 лв.

Освен ИТ фирми в отрасъла влизат още телекомите, медиите, кино- и звукозаписната индустрия. Основната причина за високото за българските стандарти заплащане в сектора обаче е голямата конкуренция между ИТ фирмите за подготвени специалисти, които са дефицитни у нас. Преди дни зам.-министърът на труда Гълъб Донев каза, че заради липсата на кадри софтуерните компании се принуждават да внасят работници от страни извън Европейския съюз. Представител на софтуерна компания коментира пред “Труд”, че към момента средната заплата за добър програмист е над 4000 лв. и постоянно се увеличава.

Според данните на НСИ във финансовите и застрахователните компании възнагражденията са около 1650 лв. Енергетиците обикновено получават по 1604 лв. Най-нископлатени са служителите в хотелите и ресторантите. Според националната статистика те получават средно по 568 лв. Строителите вземат по 728 лв., а чиновниците в държавните институции – по 985 лв.

Според данните на НСИ през второто тримесечие средната заплата в България е 879 лв. и се е увеличила с 62 лв. (7,6%) в сравнение със същия период на миналата година. Работещите в обществения сектор обикновено получават по 917 лв., а в частните фирми – по 867 лв. В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. възнагражденията в двата сектора са се увеличили съответно с 9,2 и 3,5%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.