И Световната банка мисли как да спаси НЕК

Световната банка (СБ) ще прави нов анализ на енергетиката ни с фокус върху НЕК и ще подготви модел, по който да се либерализира пазарът на ток. Това съобщи шефът на БЕХ Жаклен Коен при подписване на договор с международната институция. Банката има шест месеца, за да подготви доклад, чиято цена е търговска тайна.

Срещу България има наказателна процедура от ЕК заради забавеното освобождаване на пазара. По план правителството иска либерализацията да започне от началото на 2016 г., но най-вероятно това няма да се случи.

„Не мога да отговаря на въпроса кога ще бъде освободен пазарът по чисто икономическа причина - първо трябва да има анализ за състоянието на енергетиката, който ще подготви СБ“, каза Коен.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че големият проблем идва от НЕК, която продължава да трупа дефицити.

Новият анализ на СБ е втори за последните 3 години. В първия, изготвен през 2013 г., СБ предрече, че ако не се направи реформа, дефицитите ще се увеличават годишно с 800 млн. до 1,1 млрд. лв.

Банката посъветва също така да бъде закрит БЕХ, защото работи непрозрачно, и да се помисли за енергийно бедните, защото едва 12% от тях получават подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес