На 19 юли 2018 да почерпят

Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

„Южен поток“ вдигна вноса на тръби 13 пъти

Изграждането на проекта „Южен поток“ у нас е вдигнало вноса на заварени тръби 13 пъти през 2014 г., а общият внос на валцувани черни метали се е увеличил със 130%. Това показва отчетът на Българската асоциация на металургичната индустрия, публикуван в края на миналата седмица.

„Внесените тръби за проекта „Южен поток” са основната причина за общия ръст в потреблението, т.е. не е резултат от раздвижване в икономиката, а подготовка за спрени на този етап инвестиционни проекти“, обясняват от асоциацията.

Според отчета на организацията за първи път от началото на кризата може да се говори за ръст както при черната, така и при цветната металургия. В натурални показатели ръстът на стоманодобива е 17%, производството на валцувани черни метали – 7,2%, изделията са се увеличили с 11%, медта – 7,5%, оловото – 2% и проката от цветни метали с 4%.

Стойността на произведената продукция от металургията за последната година е 7 млрд. лева, изчисляват от бранша. Изнесената продукция е за 6,1 млрд. лева. В черната металургия 77% от продукцията се изнася, в цветната металургия износът представлява 87,5% от общата реализация.

Тенденцията от последните седем години да се увеличава използването на местен скрап като ресурс за производство се запазва и през 2014 г. За периода у нас са внесени едва 115,5 хил. тона скрап от чугун, желязо или стомана, при 300 хил. тона през 2007 г. Основният източник на скрап са Румъния и Сърбия.

През 2014 година стоманените тръби представляват най-значителния дял от произведените изделия от валцувани черни метали – 61%. Потреблението на стоманени продукти на глава от населението в страната през 2014 год. е 210,8 кг, което е с 53,2 кг повече в сравнение с 2013 год. (ръст от 33,8%).

Това е най-високата му стойност за последните 5 години. Тенденция, която също продължава през 2014 г., е все по-голяма част от ресурса за производство на цветни метали да се набавя от чужбина, показва статистиката на индустрията. Общият обем на износа на цветни метали през миналата година е 643 хил. тона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.