"Южен поток" вдигна вноса на тръби 13 пъти

Изграждането на проекта „Южен поток“ у нас е вдигнало вноса на заварени тръби 13 пъти през 2014 г., а общият внос на валцувани черни метали се е увеличил със 130%. Това показва отчетът на Българската асоциация на металургичната индустрия, публикуван в края на миналата седмица.

„Внесените тръби за проекта „Южен поток” са основната причина за общия ръст в потреблението, т.е. не е резултат от раздвижване в икономиката, а подготовка за спрени на този етап инвестиционни проекти“, обясняват от асоциацията.

Според отчета на организацията за първи път от началото на кризата може да се говори за ръст както при черната, така и при цветната металургия. В натурални показатели ръстът на стоманодобива е 17%, производството на валцувани черни метали - 7,2%, изделията са се увеличили с 11%, медта - 7,5%, оловото - 2% и проката от цветни метали с 4%.

Стойността на произведената продукция от металургията за последната година е 7 млрд. лева, изчисляват от бранша. Изнесената продукция е за 6,1 млрд. лева. В черната металургия 77% от продукцията се изнася, в цветната металургия износът представлява 87,5% от общата реализация.

Тенденцията от последните седем години да се увеличава използването на местен скрап като ресурс за производство се запазва и през 2014 г. За периода у нас са внесени едва 115,5 хил. тона скрап от чугун, желязо или стомана, при 300 хил. тона през 2007 г. Основният източник на скрап са Румъния и Сърбия.

През 2014 година стоманените тръби представляват най-значителния дял от произведените изделия от валцувани черни метали - 61%. Потреблението на стоманени продукти на глава от населението в страната през 2014 год. е 210,8 кг, което е с 53,2 кг повече в сравнение с 2013 год. (ръст от 33,8%).

Това е най-високата му стойност за последните 5 години. Тенденция, която също продължава през 2014 г., е все по-голяма част от ресурса за производство на цветни метали да се набавя от чужбина, показва статистиката на индустрията. Общият обем на износа на цветни метали през миналата година е 643 хил. тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес