Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

“Южен поток” вдигна вноса на тръби 13 пъти

Изграждането на проекта „Южен поток“ у нас е вдигнало вноса на заварени тръби 13 пъти през 2014 г., а общият внос на валцувани черни метали се е увеличил със 130%. Това показва отчетът на Българската асоциация на металургичната индустрия, публикуван в края на миналата седмица.

„Внесените тръби за проекта „Южен поток” са основната причина за общия ръст в потреблението, т.е. не е резултат от раздвижване в икономиката, а подготовка за спрени на този етап инвестиционни проекти“, обясняват от асоциацията.

Според отчета на организацията за първи път от началото на кризата може да се говори за ръст както при черната, така и при цветната металургия. В натурални показатели ръстът на стоманодобива е 17%, производството на валцувани черни метали – 7,2%, изделията са се увеличили с 11%, медта – 7,5%, оловото – 2% и проката от цветни метали с 4%.

Стойността на произведената продукция от металургията за последната година е 7 млрд. лева, изчисляват от бранша. Изнесената продукция е за 6,1 млрд. лева. В черната металургия 77% от продукцията се изнася, в цветната металургия износът представлява 87,5% от общата реализация.

Тенденцията от последните седем години да се увеличава използването на местен скрап като ресурс за производство се запазва и през 2014 г. За периода у нас са внесени едва 115,5 хил. тона скрап от чугун, желязо или стомана, при 300 хил. тона през 2007 г. Основният източник на скрап са Румъния и Сърбия.

През 2014 година стоманените тръби представляват най-значителния дял от произведените изделия от валцувани черни метали – 61%. Потреблението на стоманени продукти на глава от населението в страната през 2014 год. е 210,8 кг, което е с 53,2 кг повече в сравнение с 2013 год. (ръст от 33,8%).

Това е най-високата му стойност за последните 5 години. Тенденция, която също продължава през 2014 г., е все по-голяма част от ресурса за производство на цветни метали да се набавя от чужбина, показва статистиката на индустрията. Общият обем на износа на цветни метали през миналата година е 643 хил. тона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете