Графа открадна Ягода в “Гласът на България” Младата изпълнителка за малко да отпадне, след като загуби дуела с най-добрата приятелка на Симона Загорова - Никол

Колата намира място и паркира без водач Тестват нови технологии на летището в Хамбург

Албена посреща туристите в обновени хотели Аквапаркът се разширява с уникална детска водна зона

Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Джим Кери минава в психарски режим “True Crimes” е сниман в Полша

Ердоган повдигна въпроса за евентуална размяна на двамата задържани в Турция гръцки войници за осемте турски, които получиха убежище в Гърция

Армията вади танкове и ракети на площада На Гергьовденския парад 1200 души ще набият крак на жълтите павета

Нападнаха две момчета в Западния парк в София

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра 2000 човека на ден чакат в администрациите на агенцията в цялата страна

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 23 април 2018

ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

“Южен поток” вдигна вноса на тръби 13 пъти

Изграждането на проекта „Южен поток“ у нас е вдигнало вноса на заварени тръби 13 пъти през 2014 г., а общият внос на валцувани черни метали се е увеличил със 130%. Това показва отчетът на Българската асоциация на металургичната индустрия, публикуван в края на миналата седмица.

„Внесените тръби за проекта „Южен поток” са основната причина за общия ръст в потреблението, т.е. не е резултат от раздвижване в икономиката, а подготовка за спрени на този етап инвестиционни проекти“, обясняват от асоциацията.

Според отчета на организацията за първи път от началото на кризата може да се говори за ръст както при черната, така и при цветната металургия. В натурални показатели ръстът на стоманодобива е 17%, производството на валцувани черни метали – 7,2%, изделията са се увеличили с 11%, медта – 7,5%, оловото – 2% и проката от цветни метали с 4%.

Стойността на произведената продукция от металургията за последната година е 7 млрд. лева, изчисляват от бранша. Изнесената продукция е за 6,1 млрд. лева. В черната металургия 77% от продукцията се изнася, в цветната металургия износът представлява 87,5% от общата реализация.

Тенденцията от последните седем години да се увеличава използването на местен скрап като ресурс за производство се запазва и през 2014 г. За периода у нас са внесени едва 115,5 хил. тона скрап от чугун, желязо или стомана, при 300 хил. тона през 2007 г. Основният източник на скрап са Румъния и Сърбия.

През 2014 година стоманените тръби представляват най-значителния дял от произведените изделия от валцувани черни метали – 61%. Потреблението на стоманени продукти на глава от населението в страната през 2014 год. е 210,8 кг, което е с 53,2 кг повече в сравнение с 2013 год. (ръст от 33,8%).

Това е най-високата му стойност за последните 5 години. Тенденция, която също продължава през 2014 г., е все по-голяма част от ресурса за производство на цветни метали да се набавя от чужбина, показва статистиката на индустрията. Общият обем на износа на цветни метали през миналата година е 643 хил. тона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.