Такса смет не е адекватна

Този, който създава повече отпадъци, да плаща по-голяма такса смет. За това апелират от Българската търговско-промишлена палата, като настояват това правило да залегне още сега в данъчните закони, които ще се прилагат за 2016 г.

От години работодателските организации призовават властта да вземе адекватни мерки за сметта. В момента таксата се определя или на база дълготрайните материални активи на фирмата, или според данъчната оценка на имота. И в двата случая не се взема предвид колко боклук се генерира в дадения имот.

Решението на въпроса с обвързването на таксата смет с принципа „замърсителят плаща“ бе възложено на работна група преди повече от година - на 16 юни 2014 г. Срокът за изготвяне на нова методика за определяне размера на таксата изтече на 30 март тази година, но решение на проблема все още няма, съобщиха от палатата.
При определянето на такса смет за жилищните имоти положението е същото. Например в южните квартали на столицата имотите са скъпи и такса смет е по-висока, въпреки че има много вили, които не генерират много смет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес