Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

И новата експертиза доказа: Водата в Плиска бъка от нитрати

Първите резултати от направените анализи на водата в разкрития при археологическите разкопки в Плиска кладенец показват повишено съдържание на нитрати.

За повишеното нитранто съдържание във водата първи съобщи в. “Труд”

Регионалната здравна инспекция в Шумен взе три проби от водата в разкрития кладенец. Първата проба е взета вчера в 15.30 часа, а другите две днес в 7.30 часа. Резултатите показват повишено съдържание на нитрати – съответно 140 мг/литър; 141 мг/литър; 150 мг/литър при норма 50 мг/ литър при норма 50 мг/ литър, съгласно Наредба 9 от 2001 г.

От здравното министерство уточняват, че съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба 9 от 2001 г. Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък, 14 август, след 15 часа.

По време на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални дейности на Плиска.

“Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица. За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и дотам ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи – да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече.Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет – то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи”, заяви премиерът.

Виж още по темата:

Проф. Калин Янакиев: Злоупотребата с разкопките в Плиска няма нищо общо с духовността

Шеф на музей: Да се продава “свещена вода” от Плиска е абсурд, трябва да се намесят специализираните органи

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.