И новата експертиза доказа: Водата в Плиска бъка от нитрати

Първите резултати от направените анализи на водата в разкрития при археологическите разкопки в Плиска кладенец показват повишено съдържание на нитрати.

Регионалната здравна инспекция в Шумен взе три проби от водата в разкрития кладенец. Първата проба е взета вчера в 15.30 часа, а другите две днес в 7.30 часа. Резултатите показват повишено съдържание на нитрати - съответно 140 мг/литър; 141 мг/литър; 150 мг/литър при норма 50 мг/ литър при норма 50 мг/ литър, съгласно Наредба 9 от 2001 г.

От здравното министерство уточняват, че съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба 9 от 2001 г. Резултатите от микробиологичния анализ ще бъдат готови в петък, 14 август, след 15 часа.

По време на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални дейности на Плиска.

"Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица. За да бъдем достатъчно ясни, забранявам (иначе просто ще им спра финансирането и дотам ще бъдат) всякакви такива комерсиални дейности, всякакви самоинициативи - да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Да съм пределно ясен - просто стотинка няма да дам повече.Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата - и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, всъщност, първият университет - то и в историята има различни специалисти, като ги слушаш, но там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи", заяви премиерът.

Виж още по темата:

Проф. Калин Янакиев: Злоупотребата с разкопките в Плиска няма нищо общо с духовността

Шеф на музей: Да се продава "свещена вода" от Плиска е абсурд, трябва да се намесят специализираните органи

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини