Вицепрезидентът Йотова: Твърд Брекзит ще постави в невъзможност голяма част от българите във Великобритания да работят и учат

Данъчни пазаруваха от китайски МОЛ в Шумен и го запечатаха Декларирали 5 пъти по-малък оборот

Бебе издъхна от изгаряния в Габрово Момиченцето е получило изгаряния, след като родителите му го оставили на грижите на свои приятели

Спипаха български шофьор да превозва 15 нелегални мигранти във Франция

Двама бяха заловени с автомобили „Мерцедес“ след употреба на синтетична дрога

Трима партийци и бивш шеф в Комисията за защита от дискриминацията на протеста срещу Каракачанов

Започва миене на улици в столицата

С опасност за живота остават двамата мъже, ранени при челен сблъсък в Пловдив

Задържаха крадец на „Ауди“ в столицата

Ханаха шофьор на джип „Чероки“ без табели да превозва крадени дърва за огрев

Деца от столично училище се натровиха след хранене в стола

Бизнесът внася предложение до НС за промени в отложения Закон за горивата

Антония Петрова стана майка за първи път

ЧЕЗ алармира: Фалшиви мейли от името на дружеството разпространяват вирус

44 323 безплатни годишни е-винетки са вече издадени на хора с увреждания

Всеки 12-и клиент краде ток

Всеки осми клиент на енергото в две трети от страната краде ток под една или друга форма. Изводът е на база проверките на доставчиците на ток в Западна България – ЧЕЗ, и в Югоизточна България – ЕВН. Само според данните на „Енерго-про“, достъвчик на ток в Североизточна България, кражбите са по-малко.

От началото на годината до края на юни тази година на територията на ЧЕЗ са направени 39 860 инспекции и са установени 3264 случая на манипулиране на електромерите или на незаконно присъединяване към мрежата. Това означава, че 8,18% от клиентите крадат ток.

Какви са точните количества открадната електроенергия не може да се каже, но на хванатите се изготвят сметки за три месеца назад по специална методология. По този начин на заловените от ЧЕЗ в първите шест месеца на годината са начислени допълнително 14,4 млн. квтч ток за 1,2 млн. лв.

Положението е почти същото и за територията, обслужвана от ЕВН, съобщиха за „Труд“ от компанията. За първото полугодие там щетите от откраднатия ток са за 850 000 лв. ЕВН обслужва 1,5 млн. потребители, а ЧЕЗ имат 2,2 млн. „Не водим точна бройка на проверките за кражби на ток, които сме правили, но и при нас се отчитат приблизително 10-12% потребители, които са манипулирали измерителни уреди или са се присъединили към мрежата незаконно“, казаха от „ЕВН България“.

Изглежда явлението не е така масово само в Североизточна България. Там за първото полугодие „Енерго-про“ е направила 260 000 проверки и само в 3000 случая са открити незаконно свързване или манипулирани електромери. Това означава, че кражби или опити за кражба са правили едва 1,15% от клиентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.