Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: През есента ще има сериозно напрежение в икономиката

Сериозно напрежение назрява през есента в много сектори на икономиката. Това, съобщи във Варна лидерът на КСНБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

Той смята, че е възможно да се достигне до протести и стачки и уточни основните сфери.

"Започнаха още преди отпуските, ако си спомняте, напрежение в Агенцията за борба с градушките. В момента земеделският бизнес започна да обяснява как му трябват противоградни ракети и как няма решение. Това го приказваме може би вече пета година. В "Напоителни системи" е същата картината. Мога да продължа в много други земеделски структури", каза Димитров.

Той добави, че и в сферата на културата има напрежение - музеи, читалища, библиотеки не са дофинансирани техните бюджети и през октомври-ноември вероятно ще останат без пари. "В много други бюджетни системи заплатите не са увеличавани пета година, шеста даже някъде, имам предвид хора, които работят в различни институции и ведомства. В Агенцията за професионално подпомагане, в която знаете какво е състоянието, напрежението също за момент утихна, но там сме пред стачка също", заяви синдикалният лидер.

Димитров уточни, че енергийният сектор също остава сфера на напрежение заради повишаването на цените на тока за бизнеса. Според него проблеми се очакват и в здравеопазването. Като причина той посочи, че лекарската гилдия не приема много от идеите на здравния министър. Спорни въпроси има и по повод образователната реформа, каза още Пламен Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес