След трагедията край Берлин: Наши гурбетчии рискуват с нелегални микробуси за Европа

Микробусът “Мерцедес”, в който загинаха шестима българи в жестока катастрофа край Берлин, най-вероятно е правел нелегални курсове, научи “Труд”.

“Засега не разполагаме с точна информация за превозното средство, но е много вероятно шофьорът да е нарушил разрешителния режим”, потвърди и началникът на областния отдел “Контролна дейност - ДАИ” в Русе Валентин Атанасов. Той отказа да коментира случая, тъй като засега властите в Германия не предоставят никакви данни, за да не се пречи на разследването.

За черния курс до Хамбург всеки от пътниците е платил по 50 евро, което е 2-3 пъти по-евтино от редовния билет за автобус, и 4-5 пъти от самолетен билет. “Доста хора си изкарват хляба с нелегални превози до чужбина. Срещите се уговарят по телефона с шофьора и парите му се дават на ръка. На границите всички обясняват, че са родинини или приятели, за да не им търсят документи за превоза”, разказват гурбетчии.

Както писа “Труд”, бусът катастрофира около 15 ч в петък. Загинаха трима мъже на възраст от 18 до 36 години, момиче на 15 години и още две жени на 30 и 61 години. В болница бяха откарани шофьорът и още един мъж, който е в кома. 27-годишният водач успял да се обади по телефона на свои близки в Русе и им казал, че е карал със 110 км/ч, когато изведнъж тирът пред него спрял.

Микробусът е регистриран на човек от Русенско и има 8+1 седящи места. Немските власти трябва да изяснят дали шофьорът е имал разрешително и пътен лист за задграничен пътен превоз от България.

Превозвачи: Черните курсове са опасни

Черните курсове за чужбина крият огромен риск, който пътниците рядко осъзнават, обясниха вчера легални превозвачи. Хората няма как да са сигурни в шофьора, тъй като за микробусите с 8+1 седящи места водачът може да кара с книжка на любител и не е минавал на психотест, както автобусните шофьори например. Не може да се гарантира техническото състояние на возилото. Пътникът и багажът му нямат никакви допълнителни застраховки освен задължителната “Гражданска отговорност”.

Кметът на Сливо поле: Цели фамилии заминават в чужбина

“Доста хора в община Сливо поле станаха емигранти, някои села вече са почти обезлюдени. Има и цели фамилии, които разчитат само на месечната издържка, която получават от техните близки зад граница”, разказа вчера кметът Георги Големански. По думите му сред гурбетчиите има и българи, но повечето са роми, които разчитат техни роднини и приятели в странство да ги приютят и да им намерят работа. Така се изселвали цели родове и фамилии, които вземали и децата си. Официално регистрираната безработица в община Русе е 4% - 3233 души, а в Сливо поле е 15, 4% - 523 души.

“Нямаме работа тук, затова хората заминават”, категорични са жителите на ромските квартали и в Русе, и в Сливо поле. Най-много гурбетчии от тези два града в момента имало в Германия, Италия и Испания. Част от тях, които са оставили децата си на грижите на баби и дядовци, се върнали за летните си отпуските, но до края на август отново ще отпътуват. За Швеция пък сега заминавали берачите на боровинки. t

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини