Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Уволняват 202 души заради “Южен поток”

Общо 202 работници ще бъдат съкратени във Варна и Бургас заради спирането на газпоровода „Южен поток“, съобщи Регионалната служба по заетостта в Бургас.

Писмо за масовото съкращение е изпратила италианската компания „Саипем“, която беше наета от „Газпром“ за изграждането на морския участък на газопровода. Договорът с дружеството строител и руснаците беше прекратен в началото на юли.

От бюрото по труда очакват да получат подробен списък с имената на съкратените. На 31 август на пристанище Бургас ще се проведе отворен приемен ден за работниците.

Целта на инициативата е да се помогне на хората да разберат какви права имат – какви документи трябва да подготвят, какви обезщетения да търсят и какъв е срокът за регистрация в бюрата по труда.

„Няма да е проблем самата регистрация, но е възможно да има струпване, тъй като в началото на септември една част от наетите сезонни работници е възможно да бъдат освободени“, предупреждават от бюрото по труда.

„Масовите съкращения на работници няма да засегнат „БМФ Порт Бургас“, увери пред „Труд“ вчера изп. директор на компанията Георги Домусчиев. Той уточни, че дружеството е наело 250 души заради „Южен поток“, на които в момента е намерена друга работа. „Засега тръбите за газопровода остават за съхранение при нас“, каза Домусчиев.

В момента на българските пристанища във Варна и Бургас се съхраняват тръби за замразения проект „Южен поток“ на обща стойност 2 млрд. евро, съобщи в началото на седмицата председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

България никога не е била акционер в изграждането на морския участък на газпровода. Той се прави от „Южен поток Транспорт“, въпреки че минава през наша територия. От края на миналата година единствен акционер в дружеството остана руската „Газпром“.

Справка на сайта на фирмата показва, че „Южен поток Транспорт“ ще строи „Турски поток“ вместо „Южен поток“. Дружеството дори е разработило сайт на бъдещия проект и е започнало изготвянето на доклади за оценка за въздействие върху околната среда в Турция, научи „Труд“.

От „Газпром“ не планират да сменят пристанищата, на които ще съхраняват тръбите за новия газопровод.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.