15 000 бежанци заловени за половин година

През последните 6 месеца България е задържала близо 15 000 бежанци, съобщи заместник вътрешният министър Филип Гунев. От тях една трета са хванати на влизане в страната ни. Други били спипани в различни градове, а трети - докато се опитват да излязат от България в посока към Западна Европа.

Заради бежанския поток МВР и армията започват съвместна операция по критичните точки на зелена граница и около ГКПП-тата. За новите мерки съобщи в петък вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседание, на което присъства и премиерът Бойко Борисов. Акцията ще стартира във вторник, като в момента се изясняват конкретните задачи.

“Присъствието на Гранична полиция и на армия в критичните точки ще бъде засилено и с техника, като в момента организацията тече. На този етап не е необходимо МВР да изпраща още служители, защото няма увеличение на бежанския поток вследствие на това, което се случва в Македония”, каза Филип Гунев пред Нова тв. Вчера стана ясно, че засега няма данни от службите за прехвърляне на бежанци от Македония.

“Въпросът, който си задаваме всички, е дали тази маса може да тръгне към България. Ние имаме няколко причини да смятаме, че това няма да стане. Първата е, че тук не е свободен транзитен коридор, както е през Македония. Тук границите се охраняват много строго”, каза Гунев. И добави, че службите са взели мерки и за вътрешността на страната. Според Гунев, ако се появат хора на българо-македонската граница, те няма да бъдат допуснати да влязат у нас.

Премиерът Бойко Борисов за бежанците:

Големите началници трябва да се разберат

“Големите началници е крайно време да седнат и да се разберат по този въпрос, тези хора трябва да си стоят в своите държави”, коментира вчера бежанския поток премиерът Бойко Борисов.

“В Гърция правителството е в оставка, в Турция е в оставка, в Македония е в оставка, в Румъния премиерът подаде оставка. Затова благодарих на всички партии, че имаме правителство и парламент и поддържаме стабилността на държавата. На фона на всички останали ние имаме шанс да се измъкнем от блатото”, каза Борисов. Според него в момента няма притеснение от по-голям бежански натиск. “Затова го казах това за правителствата, които ги няма в отделните държави. Представете си България да е без правителство - колко и как ще се борят с бежанците. Нашите съседи са се вторачили в предсрочните избори. Оставени без надзор, службите винаги са ветропоказател, повече ги интересува какво ще стане след изборите. Затова ние сме взели мерки, изпратихме хеликоптери, повече служители на границата”, каза Борисов.

И уточни, че досега е била засилена охраната по българо-турската граница, а от петък са изпратени допълнителни сили и в Кюстендил, по гръцката граница. “САЩ, ЕС и Русия рано или късно трябва да се разберат по тези теми, няма как Европа да удържи на тази бежанска вълна. Това ще промени демографския фактор. Разбирам ги хората, зад гърба им режат глави и търсят да се спасят. Така че – да, проявяваме човещина. В същото време големите началници е крайно време да седнат и да се разберат по този въпрос”, заяви премиерът.

Профилактика

Десетки

чужденци -

рискови

Всички бежанци, които преминават през нашата територия, се профилактират от службите. Те се подлагат на специални разговори, чрез които се определя дали са рискови. “Тези, които сме идентифицирали като рискови, биват задържани или отвеждани от страната. Става въпрос за десетки. Това е малко. 99,9% от хората, които минават, са бедстващи семейства”, каза зам. вътрешният министър Филип Гунев. Той обяви, че службите усилено работят срещу нелегалните канали за прехвърляне на мигранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини