Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

15 000 бежанци заловени за половин година

През последните 6 месеца България е задържала близо 15 000 бежанци, съобщи заместник вътрешният министър Филип Гунев. От тях една трета са хванати на влизане в страната ни. Други били спипани в различни градове, а трети – докато се опитват да излязат от България в посока към Западна Европа.

Заради бежанския поток МВР и армията започват съвместна операция по критичните точки на зелена граница и около ГКПП-тата. За новите мерки съобщи в петък вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседание, на което присъства и премиерът Бойко Борисов. Акцията ще стартира във вторник, като в момента се изясняват конкретните задачи.

“Присъствието на Гранична полиция и на армия в критичните точки ще бъде засилено и с техника, като в момента организацията тече. На този етап не е необходимо МВР да изпраща още служители, защото няма увеличение на бежанския поток вследствие на това, което се случва в Македония”, каза Филип Гунев пред Нова тв. Вчера стана ясно, че засега няма данни от службите за прехвърляне на бежанци от Македония.

“Въпросът, който си задаваме всички, е дали тази маса може да тръгне към България. Ние имаме няколко причини да смятаме, че това няма да стане. Първата е, че тук не е свободен транзитен коридор, както е през Македония. Тук границите се охраняват много строго”, каза Гунев. И добави, че службите са взели мерки и за вътрешността на страната. Според Гунев, ако се появат хора на българо-македонската граница, те няма да бъдат допуснати да влязат у нас.

Премиерът Бойко Борисов за бежанците:

Големите началници трябва да се разберат

“Големите началници е крайно време да седнат и да се разберат по този въпрос, тези хора трябва да си стоят в своите държави”, коментира вчера бежанския поток премиерът Бойко Борисов.

“В Гърция правителството е в оставка, в Турция е в оставка, в Македония е в оставка, в Румъния премиерът подаде оставка. Затова благодарих на всички партии, че имаме правителство и парламент и поддържаме стабилността на държавата. На фона на всички останали ние имаме шанс да се измъкнем от блатото”, каза Борисов. Според него в момента няма притеснение от по-голям бежански натиск. “Затова го казах това за правителствата, които ги няма в отделните държави. Представете си България да е без правителство – колко и как ще се борят с бежанците. Нашите съседи са се вторачили в предсрочните избори. Оставени без надзор, службите винаги са ветропоказател, повече ги интересува какво ще стане след изборите. Затова ние сме взели мерки, изпратихме хеликоптери, повече служители на границата”, каза Борисов.

И уточни, че досега е била засилена охраната по българо-турската граница, а от петък са изпратени допълнителни сили и в Кюстендил, по гръцката граница. “САЩ, ЕС и Русия рано или късно трябва да се разберат по тези теми, няма как Европа да удържи на тази бежанска вълна. Това ще промени демографския фактор. Разбирам ги хората, зад гърба им режат глави и търсят да се спасят. Така че – да, проявяваме човещина. В същото време големите началници е крайно време да седнат и да се разберат по този въпрос”, заяви премиерът.

Профилактика

Десетки

чужденци –

рискови

Всички бежанци, които преминават през нашата територия, се профилактират от службите. Те се подлагат на специални разговори, чрез които се определя дали са рискови. “Тези, които сме идентифицирали като рискови, биват задържани или отвеждани от страната. Става въпрос за десетки. Това е малко. 99,9% от хората, които минават, са бедстващи семейства”, каза зам. вътрешният министър Филип Гунев. Той обяви, че службите усилено работят срещу нелегалните канали за прехвърляне на мигранти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете