Лазер изпарява мътнини в очите

Имате мътнини в очите, затова постоянно на зрението ви пречат очертания като малки облачета, пръстенчета или паячета.

„Ако проблемът се наблюдава при млад пациент, това е много притеснително, тъй като мътнините издават заболяване. Но ако е при хора над 55-60 г., оплакването е свързано с възрастта“, каза пред „Труд“ д-р Илиян Шандурков, медицинският директор на столичната очна болница „Вижън“ и един от десетината наши витреоретинални хирурзи.

Мътнините се наблюдават в стъкловидното тяло. То заема 2/3 от обема на окото и представлява гел, съдържащ хиалуронова киселина и много вода. „С напредването на възрастта, но и заради вредното въздействие на UV лъчите и на оксидативния стрес в организма структурата на стъкловидното тяло се променя. Това означава, че в него се натрупват и отпадни продукти от метаболизма“, започна да обяснява проблема д-р Шандурков.

Много често след 60-ата година стъкловидното тяло, което е прикрепено към ретината, се разводнява, отделя се от нея, а за пациентите това е много стресиращ процес. „Те са уплашени, тъй като започват да виждат светкавици. Но хората трябва да знаят, че това е физиологична последица, свързана със стареенето на организма, респективно на стъкловидното тяло и няма как да се избегне. Най-важното е, когато човек над 60 г. има светкавици, веднага да се прегледа от офталмолог“, категоричен бе д-р Шандурков. Причината е, че стъкловидното тяло може да се отдели абсолютно безобидно, но може и да откъсне част от ретината, което да доведе до отлепването й. Ако проблемът се диагностицира навреме и се приложи профилактична процедура с лазер, никога не се стига до тежка хирургия, свързана с ограничени обещания за добро зрение.

„Когато стъкловидното тяло се отлепва от ретината, то отделя известно количество пигмент. Той е под формата на описваните пръстенчета, паяци и други очертания, които измъчват пациентите и се движат с погледа им. А ако те са по-големи, пречат на хората да фокусират“, допълни очният хирург. При хората, чиято професия изисква отлично зрение, това е сериозно оплакване и огромен дискомфорт. Точно на тези пациенти помага т.нар. процедура витреолиза, при която с лазер се изпаряват проблемните мътнини в стъкловидното тяло.

„Допреди няколко години мътнините трябваше да се лекуват само оперативно. Но всяка хирургична интервенция е свързана с рискове и дори при най-добрите намерения може да причини усложнение. Благодарение на витреолизата обаче ние, хирурзите, сме много щастливи, че не ни се налага да правим операции на хора с добро зрение и да ги подлагаме на излишен риск“, разказа д-р Шандурков. Поредното предимство на лазерната процедура е, че болният не ляга на операционна маса, избягва се стресът от хирургията, няма опасност от усложнения. „С колегите ми във „Вижън“ използваме неодим-иаг лазер. Механизмът му на действие е, че се фокусира в точно определена точка и създава плазма, която изпарява мътнините. Всичко това се случва без операция, без капчица кръв или страх, а пациентът си тръгва 30 минути след процедурата“, описа офталмологът, който е специализирал в Германия, Италия и Индия.

Ако пациентът има само мътнини без други съпътстващи очни проблеми, витреолизата дава отлични резултати. Но ако очертанията в погледа са придружени със светкавици, това вече означава, че има риск от разкъсване и дърпане на ретината. В този случаи се прилага друг вид лазер, който укрепва ретината (образно казано - като заварка). „50% от хората, които виждат светкавици, имат проблем с кръвното налягане и те се дължат на вариациите му“, каза още очният хирург.

Ако пациентът не отиде навреме при офталмолог, а примерно след 2-3 г., за да му бъдат отстранени мътнините, той просто ще продължи да вижда лошо. „Само че стремежът на офталмолозите днес е лечение не само на сериозните заболявания, тъй като в нашата очна болница пристигат и много тежки случаи, но и към комфорт, какъвто е необходим на човека от XXI век“, заяви д-р Шандурков.

Какво трябва да знаем за ретината

Ретината е част от мозъка, разположена в т.нар. заден сегмент на окото. Тя няма рецептори за болка, затова всички заболявания на задния очен сегмент (т.е. болестите на ретината) протичат без болка. Най-честите симптоми за този вид проблеми са внезапно замъгляване, намаляване до изчезване на зрението и промяна в усещането за цветовете. Ако човек има някое от тези оплаквания, незабавно трябва да отиде при офталмолог, тъй като част състоянията са спешни. Например при отлепването на ретината колкото по-бързо се залепи тя, толкова по-пълен ще е лечебният ефект и зрението ще се възстанови 100%. Но ако човекът чака един месец, за да види какво ще му се случи и няма ли да му се размине, дори най-добрата хирургия не може да постигне пълно възстановяване на виждането.

Модерното хирургично лечение на ретината се извършва със специализирана апаратура като т.нар. машина „Ева“. Тя покрива задължителните параметри на съвремените апарати, а те трябва да са: с възможно най-фини инструменти, за да бъде лечението атравматично, да са с минимална фототоксичност, за да не се уврежда ретината, динамиката на течностите, които циркулират в окото по време на операцията, да е такава, че да не наранява тъканните слоеве. „Ева“ покрива всички тези изисквания, но има и една изключителна помпа, наподобяваща клапите и камерите на човешкото сърце. По този начин тя осигурява много равномерно движение на течностите в окото. „Представете си как кръвта се движи по нашето тяло не на „залпове“, а плавно. Това, което е уникално за „Ева“, е помпата. Тя помага течността във вътрешността на окото да се движи абсолютно като при нормално здраво око, което още повече намалява травмата на тъканите по време на хирургия. Имам удоволствието да работя с нея, а съм практикувал с много машини и наистина предимствата й са огромни“, разказа хирургът от очната болница „Вижън“ д-р Илиян Шандурков. Интервенцията с апарата се извършва за 40 минути, а не като при останалите - за 1 час, по-висока е и ефективността при отстраняването на стъкловидното тяло (развива най-висока скорост, затова апаратът прави 16 000 разреза в минута).

„Основният рисков фактор, който уврежда тъканите на окото - лещата, стъкловидно тяло и ретината, са UV лъчите на слънцето. Затова трябва да се ползват очила с реална защита срещу тях и шапка с козирка. Това е една значима профилактика, която трябва да започне още от детска възраст. Т.е. слънчеви очила трябва да носят и децата“, завърши д-р Шандурков.

Нова надежда в битката с макулната дегенерация

Макулната дегенерация (МД) е основната причина за сериозна загуба на зрение след 50-годишна възраст в развитите страни. Още през 2005 г. се установи, че страданието е наследствено, тъй като бе открит генът, виновен за заболяването. Специалистите не могат да променят гените, затова се влагат огромни средства за намаляване на заболеваемостта.

МД представлява засягане на централната зона на ретината, заради което човек не може да чете, да пише, да разпознава лицата на хората и цветовете. Проблемът е много сериозен, тъй като изчезва централното зрение и засегнатият вижда само с периферното.

Заболяването има две форми - влажна и суха. При влажната се прилага лечение под формата на инжекции, които се поставят вътре в окото един път месечно. Но няма медикамент, който да лекува сухата форма, т.е. днес терапия срещу нея просто няма. Разработват се препарати, но те все още са експериментални и цената, на която биха се предлагали, ще бъде изключително висока, посочиха офталмолози.

При някои форми на влажната МД се прилага лечение с лазер. Затова от няколко години се експериментира с лазер и за сухата форма на МД, като вече се направени клиничните му проучвания в Австралия и Великобритания. Т.е. очаква се истинска революция в лечението на сухата форма на МД.

Разработваният лазер въздейства върху централната зона на ретината (т.е. на макулата), работи в хиляди пъти по-бързо от останалите конвенционални лазери и използва много по-ниска енергия. Най-големият му плюс е, че при приложението му не се работи вътре в окото, не се реже, не се влиза в операционната, няма риск от инфекции, няма стрес, пациентът просто сяда на стол все едно го преглеждат и така се извършва процедурата с лазера. Просто казано, той ликвидира „болните“ клетки в централната зона на ретината и здравите заемат тяхното място.

Процедурата може да се повтаря многократно до отстраняване на проблема. А добрата новина е, че лазерът ще бъде достъпен и за българските пациенти, казаха от управата на болница „Вижън“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве