Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

КЕВР одобри споразумението между НЕК и “Контур Глобал Марица Изток 3”

Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3”. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сградата на комисията, предаде Фокус.

„На закрито заседание по-рано през деня Комисията за енергийно и водно регулиране одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между „Контур Глобал Марица Изток 3” и Националната електрическа компания за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия”, обяви той. Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила. „По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. Оттук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила”, добави още той.

До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към “AES Гълъбово Марица Изток 1” и “Контур Глобал Марица Изток 3”, за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи. По време на официалното честване на по случай Деня на миньора министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че задълженията на държавната електрокомпания към двете америакнски централи нарастват и вече са близо 900 млн. лева.Тя обясни също, че с намаляването на цените годишно ще се спестяват 96 милиона лева общо от двете централи, а в рамките на оставащия срок на договора – близо 1 милиард лева.Тези параметри обаче ще станат факт, едва когато НЕК се разплати с двете централи. След като държавната компания( изплати дълговете си, в сила ще влезе споразумение, което предвижда поевтиняване на таксата, която компанията плаща на двете американски централи, за да държат мощностите си в готовност за работа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете