Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Парното по-евтино с 6-7% от октомври

Парното и топлата вода ще поевтинеят с 6-7% от 1 октомври, ако цената на природния газ намалее с 13,65% в последното тримесечие на годината. Това прогнозира пред „Труд“ Валентин Терзийски, зам.-председател на Камарата на енергетиците в България.

Днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви пред журналисти, че най-вероятно природният газ ще поевтинее дори повече от поисканите от „Булгаргаз“ 13,65% от октомври. С него общото намаление от началото на годината ще е 30 на сто.

Иванов обаче не коментира как това ще се отрази на цената на топлинната енергия. По предварителни прогнози по-голямо ще бъде намалението в големите топлофикации като софийската, а почти нулево при тези, които работят на въглища като централите в Русе и Перник.

Директното отражение на поевтиняването на горивото трябва да доведе до 8-9% спад в цената на парното, но ако не се отчитат останалите фактори. „Смятам, че КЕВР би трябвало да сложи по-нисък процент на намаление, защото от август 5% от приходите ни отиват към фонда за сигурност на енергийната система, което е голям разход за нас“, обясни прогнозата си Валентин Терзийски.

От Асоциацията на топлофикационните дружества в България коментираха, че заради новата такса и намалените цени на тока, който произвеждат нейните членове, дружествата работят на загуба към деветмесечието.

За 2014 г. тя е общо 78 млн. лева, а за десетгодишен период от 2005 г. насам – над 300 млн. лв. От дружествата се оплакват, че нямат достатъчно пари, за да инвестират в нови мощности заради начина, по който се изчисляват цените на отоплението.

Газът все още е скъп за бизнеса

Поевтиняването на природния газ е добре за нас, но ако погледнем какво се случва по света, ще видим, че там намалението е много по-голямо. Това каза изп. директор на торовия завод „Агрополихим“ Васил Александров пред „Труд“.

По думите му, въпреки прогнозираното общо намаление на цените на синьото гориво с 30% от началото на годината, българските предприятия няма да станат по-конкурентоспособни.

„Една от причините за високите цени на газа у нас е липсата на конкуренция. Ние можем да купуваме предимно от държавната „Булгаргаз“, която също купува скъпо газа“, каза още Александров.

Въпреки че „Булгаргаз“ сама предлага синьото гориво да поевтинее с 13,65% от октомври, за първото шестмесечие на годината компанията отчита загуба от 34,4 млн. лв., показва финансовият й отчет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете