На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Лихвата по ипотеките се понижи под 6%

Средната лихва по ипотечните кредити вече е твърдо под 6%, показват последните данни на БНБ за юли. Тези нива са по-ниски дори спрямо лихвените проценти по време на кредитния бум от 2006 до 2008 г.

През юли средната лихва по новите жилищни заеми в левове е била 5,64%, което е с 0,13 пр.п. (процентни пункта) по-малко спрямо предходния месец. В сравнение с юли 2014 г. понижението е с 0,82 пр.п.

И ако до юни средната лихва по новите ипотечни кредити в евро все още надхвърляше 6 на сто, през юли тя вече е 5,84%. Това е с 1,07 пр.п. по-малко спрямо юли миналата година, а на месечна база понижението е с 0,3 пр.п.

Условията по новите потребителски кредити също се подобряват. За една година най-драстично са поевтинели заемите в евро. Така към юли средната лихва по тези продукти е 7,12%, или с 2 пр.п. по-малко спрямо същия месец на 2014 г. На месечна база спадът е 0,48 пр.п. Новите потребителски кредити в левове са поевтинели с 0,67 пр.п. за година и средната лихва е 10,61%.

Спадът на лихвите се е отразил и на старите клиенти, показват още данните на БНБ. Например средната лихва по старите жилищни кредити в левове е 6,87% през юли. Това е понижение с 0,95 пр.п. спрямо същия период на м.г. Спадът на лихвите по старите ипотеки в евро е с 0,36 пр.п., а средната лихва по тези продукти през юли достига 7,16%. При старите потребителски кредити средната лихва е 9,06% и 10,28% съответно в евро и левове. На годишна база понижението при тях варира между 0,33 и 0,79 пр.п.

Общ спад се отчита и на лихвените нива по бизнес кредитите. Изключение правят новите големи заеми за бизнеса над 1 млн. евро. В зависимост от валутата средната лихва по тези продукти варира между 7,24 и 7,59%. Спрямо същия период на миналата година увеличението при някои продукти достига 1,96 пр.п.

Доходността по депозитите също продължава да пада. Средната лихва по новите срочни влогове за граждани е почти наполовина по-ниска спрямо същия период на миналата година. Например по новите депозити в левове тя е 1,55% при 3,19% година по-рано. Доходността по новите влогове за граждани в евро е дори още по-ниска – 1,22%. През юли миналата година тя е била 2,66 на сто. При новите срочни влогове за бизнеса средната лихва е под 1%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.