МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Лихвата по ипотеките се понижи под 6%

Средната лихва по ипотечните кредити вече е твърдо под 6%, показват последните данни на БНБ за юли. Тези нива са по-ниски дори спрямо лихвените проценти по време на кредитния бум от 2006 до 2008 г.

През юли средната лихва по новите жилищни заеми в левове е била 5,64%, което е с 0,13 пр.п. (процентни пункта) по-малко спрямо предходния месец. В сравнение с юли 2014 г. понижението е с 0,82 пр.п.

И ако до юни средната лихва по новите ипотечни кредити в евро все още надхвърляше 6 на сто, през юли тя вече е 5,84%. Това е с 1,07 пр.п. по-малко спрямо юли миналата година, а на месечна база понижението е с 0,3 пр.п.

Условията по новите потребителски кредити също се подобряват. За една година най-драстично са поевтинели заемите в евро. Така към юли средната лихва по тези продукти е 7,12%, или с 2 пр.п. по-малко спрямо същия месец на 2014 г. На месечна база спадът е 0,48 пр.п. Новите потребителски кредити в левове са поевтинели с 0,67 пр.п. за година и средната лихва е 10,61%.

Спадът на лихвите се е отразил и на старите клиенти, показват още данните на БНБ. Например средната лихва по старите жилищни кредити в левове е 6,87% през юли. Това е понижение с 0,95 пр.п. спрямо същия период на м.г. Спадът на лихвите по старите ипотеки в евро е с 0,36 пр.п., а средната лихва по тези продукти през юли достига 7,16%. При старите потребителски кредити средната лихва е 9,06% и 10,28% съответно в евро и левове. На годишна база понижението при тях варира между 0,33 и 0,79 пр.п.

Общ спад се отчита и на лихвените нива по бизнес кредитите. Изключение правят новите големи заеми за бизнеса над 1 млн. евро. В зависимост от валутата средната лихва по тези продукти варира между 7,24 и 7,59%. Спрямо същия период на миналата година увеличението при някои продукти достига 1,96 пр.п.

Доходността по депозитите също продължава да пада. Средната лихва по новите срочни влогове за граждани е почти наполовина по-ниска спрямо същия период на миналата година. Например по новите депозити в левове тя е 1,55% при 3,19% година по-рано. Доходността по новите влогове за граждани в евро е дори още по-ниска – 1,22%. През юли миналата година тя е била 2,66 на сто. При новите срочни влогове за бизнеса средната лихва е под 1%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете