Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Всеки четвърти участва във фондация

Всеки четвърти българин, или общо 1 890 718 души членуват в сдружение или фондация. В подобни организации са регистрирани и 113 454 фирми, показват данните на НСИ за 2014 г. Фондациите са с най-различна дейност – от защита на правата на децата до подпомагане на талантливи спортисти и финансиране на икономически проекти. Всички са регистрирани в България, обясниха от статистическия институт.

От изследването се вижда, че фондациите и сдруженията се роят всяка година. Към края на миналата у нас са работили 9512 организации. Спрямо 2013 г. броят им се е увеличил с 269, а за последните 5 години – с 872.

Общите приходи на организациите са стигнали 514 млн. лв. към края на 2014 г., или с 22 млн. лв. повече спрямо 2013-а. За последните 5 години финансовите постъпления на фондациите са нараснали със 159 млн. лв.
През 2014 г. разходите им са били за общо 258 млн. лв. – с 15 млн. лв. повече спрямо 2013 г. Активите им са 931 млн. лв.

Причина за увеличаващия се брой сдружения е подобрението по отношение на финансирането на неправителствените организации, което се отбелязва в доклад за България на Американската асоциация за международно развитие. Според анализа това се дължи на краткосрочна чуждестранна помощ. В доклада се посочва, че през 2014 г. в България са регистрирани 1446 нови сдружения и 283 нови фондации.

НСИ отчита само тези, които са подали годишен финансов отчет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.