БСП-Видин се разцепи, социалисти напускат заради кандидата за кмет

Скандал избухна между членовете на общинската организация на БСП във Видин заради Решението затова бе взето на провелата се преди дни конференция на левицата в дунавския град.

На пресконференция във вторник около 30 социалисти представиха пред журналистите молбите си за отчисляване от местната организация и обявиха, че ще преминат в друга структура на столетницата извън Видинска община. Мотивът в молбите е един - несъгласие с издигането на Гергов за кмет.

"Ние не напускаме БСП, но не можем да бъдем част от тази общинска организация", заявиха социалистите и добавиха, че до дни примерът им ще бъде последван и от други техни съпартийци. Копие от всяка една молба ще бъде изпратена и в партийната им централа на "Позитано" в София.

"Голямо напрежение има между редовите социалисти в община Видин. Хората категорично не са съгласни с начина на водене на видинската партийна организация към пропастта. Герго Гергов не е нашия кандидат", обяви лидерът на младежката организация на БСП Димитър Велков. Той поясни, че много социалисти са категорично против водената политика от председателя на общинската организация Пламен Трифонов и хората около него. 8 от 25-те номинирани в листата за общински съветници от БСП във Видин не са съгласни с решенията на конференцията. По думите им, форумът преминал под натиск и страх.

Недоволните социалисти заявиха, че Гергов все още е разследван и е под парична гаранция. "Ние като партия с над 128 годишна история трябва ли да подкрепяме хора, които са пуснати под гаранция?", запита риторично Велков. Той припомни, че преди месеци лично лидерът на БСП Михаил Миков и областният съвет публично са се разграничили от действията на Гергов.

Както писа "Труд", конференцията на БСП-Видин взе решение да подкрепи Герго Гергов като кандидат, издигнат от граждански инициативен комитет. Случайно или не, местният лидер Пламен Трифонов не получи пълномощно да представлява партията при сформирането на ОИК и СИК. До момента от "Позитано" не са изпратили и пълномощно за регистрация на листа и кметове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини