Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Ивайло Калфин: Заради ИТ бизнеса облекчаваме режима за издаване на синя карта

Работим по закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, на пресконференция по повод приоритетите на министерството на труда и социалната политика (МТСП) през новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус”

„Ще облекчим режима за издаване на синя карта. Това е искането на ИТ бизнеса. Облекчаваме процедурите и така наречения пазарен тест се премахва. В следващите дни ще внесем предложение в Министерския съвет, с което в отделни сектори ще облекчим при строги условия наемането на чужди граждани”, обясни Калфин.

По думите му по този начин ще се облекчи трудовата миграция. „ Периодично се прави анализ за нуждите на пазара на труда. Идеята ми е в този анализ да включим активно работодателите и синдикатите. На регионално равнище те ще имат възможността да казват какви са им потребностите, какво очакват, какви хора са им необходими”, обясни министърът на труда и социалната политика.

Насърчаването на заетостта е сред четирите основни приоритети на министерството, добави Калфин.

„Четири са основните ни приоритети. Първият е заетостта. Той ще е централен за целия мандат на управлението. Имаме конкретни намерения свързани с равните възможности, защитата на нуждаещите и подкрепата на семействата“, посочи Калфин.

„По отношение на насърчаването на заетостта, бяха приети изменения в закона за насърчаване на заетостта. С тях се даде възможност земеделските производители да бъдат подпомагани, когато създават работни места. Вече имаме два инструмента за подпомагане на земеделските производители. С министър Танева ще направим една по- подробна презентация на възможностите по европейските програми и новите инструменти, които земеделските производители имат. Надявам се да ги насърчим да отворят и по-трайни работни места“, каза Ивайло Калфин.

Той посочи, че предстои преработване на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. „Нещо, което е много важно е в закона за насърчаване на заетостта и Кодекса на труда, премахват пречките за старт на дуалното образование. Това е подход, на който много залагаме. Тази година започват няколко пилотни проекти. От следващата година със Закона за училищното образование, в учебните програми ще навлезе дуалното образование. То практически свързва бизнеса и образованието. Така завършващият ще излезе с диплома, стаж и професионална квалификация“, обясни вицепремиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.