Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Ивайло Калфин: Заради ИТ бизнеса облекчаваме режима за издаване на синя карта

Работим по закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, на пресконференция по повод приоритетите на министерството на труда и социалната политика (МТСП) през новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус”

„Ще облекчим режима за издаване на синя карта. Това е искането на ИТ бизнеса. Облекчаваме процедурите и така наречения пазарен тест се премахва. В следващите дни ще внесем предложение в Министерския съвет, с което в отделни сектори ще облекчим при строги условия наемането на чужди граждани”, обясни Калфин.

По думите му по този начин ще се облекчи трудовата миграция. „ Периодично се прави анализ за нуждите на пазара на труда. Идеята ми е в този анализ да включим активно работодателите и синдикатите. На регионално равнище те ще имат възможността да казват какви са им потребностите, какво очакват, какви хора са им необходими”, обясни министърът на труда и социалната политика.

Насърчаването на заетостта е сред четирите основни приоритети на министерството, добави Калфин.

“Четири са основните ни приоритети. Първият е заетостта. Той ще е централен за целия мандат на управлението. Имаме конкретни намерения свързани с равните възможности, защитата на нуждаещите и подкрепата на семействата”, посочи Калфин.

“По отношение на насърчаването на заетостта, бяха приети изменения в закона за насърчаване на заетостта. С тях се даде възможност земеделските производители да бъдат подпомагани, когато създават работни места. Вече имаме два инструмента за подпомагане на земеделските производители. С министър Танева ще направим една по- подробна презентация на възможностите по европейските програми и новите инструменти, които земеделските производители имат. Надявам се да ги насърчим да отворят и по-трайни работни места”, каза Ивайло Калфин.

Той посочи, че предстои преработване на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. “Нещо, което е много важно е в закона за насърчаване на заетостта и Кодекса на труда, премахват пречките за старт на дуалното образование. Това е подход, на който много залагаме. Тази година започват няколко пилотни проекти. От следващата година със Закона за училищното образование, в учебните програми ще навлезе дуалното образование. То практически свързва бизнеса и образованието. Така завършващият ще излезе с диплома, стаж и професионална квалификация”, обясни вицепремиерът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.