Министър Танева: Ще настоявам за мерки за производство на мляко и млечни продукти

На заседанието на Съвета на министрите на земеделието ще настоявам за мерки, адаптирани към спецификата на производството ни на мляко и млечни продукти.

Това каза пред "Фокус" министърът на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с извънредното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство „България беше първата страна на общността, която постави на заседанието на Съвета на министрите през декември проблема с кризата в млечния сектор.

Оттогава до това заседание, ние сме настоявали за такава подкрепа по различни инструменти. В хода на разговорите сме получавали подкрепа от различни страни-членки на Европейския съюз, но за съжаление до този момент все още няма решение за подкрепа на фермерите, което да има ефект върху сектора в България”, посочи министър Танева.

Тя обясни, че приетите до момента от ЕК мерки за стабилизиране на пазара не са оказали влияние у нас, тъй като те са били насочени в подкрепа на производители на сухо мляко и краве масло, каквито в България липсват.

„Настояваме от няколко месеца за извънредна подкрепа на доходите на производителите на мляко. Това искане сме го поставили и на този съвет на министрите - надявам се и съм убедена, че всички са с очакването на заседанието най-после да се вземе това решение”, допълни Десислава Танева.

„Мога да кажа, че в България средните изкупни цени на млякото са под средните на Европейския съюз и в този смисъл ние наистина изключително много ще настояваме за мерки, които са адаптирани към спецификата на нашето производство в областта на млякото и млечните продукти”, заяви министърът на земеделието и храните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес