Николай Ненчев: Има данни, че руските самолети били натоварени с оръжие

Получени са данни, че е възможно вместо хуманитарна помощ, руските военни транспортни самолети, които са искали разрешение да прелетят над България, да са били натоварени с въоръжение. Това обясни в предаването „Лице в лице” по bTV министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Отказахме. Ние сме суверенна държава”, заяви той. По думите му, отговорността и решението за отказа са изцяло на Министерство на външните работи. На въпрос дали е получена информация от службите за превозване на оръжие от Русия към Сирия, той отговори: „Твърде е вероятно – и от наши и от чужди служби”.

Ненчев обясни, че решението е взето от министъра на външните работи Даниел Митов. „Убеден съм, че външно министерство е взело изцяло правилно решение”, заяви той. Според него, Митов е действал въз основа на „много задълбочен анализ”.

„Бях уведомен, бях в течение”, каза военният министър. По повод възникналата ситуация, той е разговарял и с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев.

Ненчев обясни и какво трябва да се случи, ако руски самолети прелетят над българска територия, въпреки че няма разрешение. „По закон сме длъжни да го прихванем”, каза той и посочи, че такъв самолет трябва да бъде локализиран, визуализиран и за 15 минути да бъде прихванат от български самолети. Ако след предупрежденията и поканите да се оттегли това не се случи, трябва да се предприемат действия, „които даже не ми се коментират”, посочи Ненчев.

По отношение на участието на армията в охраняването на границите министърът заяви, че ако се наложи, ще бъдат струпани сили и техника. „Имаме пълна готовност”, увери той.

Във връзка с прословутия ремонт на самолетите МиГ-29, за който България избра да бъде направен в Полша, а не в Русия, министърът посочи, че е търсил много различни варианти. Избрал е този, при който от бюджета ще бъдат спестени 20% ДДС – заради членството на България и Полша в ЕС, заради орязания бюджет на армията. „Съвсем логично е ние да се обърнем първо към нашите партньори”, добави той.

Ненчев обясни и за сепаратистката среща на лидерите на Реформаторския блок, на която обаче не бяха поканени Меглена Кунева и Божидар Лукарски. По думите му, това не било опит за разцепване. Ненчев присъствал на семинар на ДСБ, след който имало пресконференция. На нея реформаторите просто заявили своите намерения, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини