Каролев: 1 млн. лв. за „еколози” да анализират закони

Кръгът около Тома Белев е в ролята на съветник и получател на обществени пари, обяви Владимир Каролев.

От министерство на екологията уточниха, че субсидията за двете екосдружения е 602 855, 61 лева

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е отпуснало наскоро около 1 000 000 лв. на две “зелени” неправителствени организации (НПО), за да анализират законодателството в сферата на биологичното разнообразие. Те се управляват от политици на партия “Зелените” и техните интимни половинки, някои от които участват в структури на самото екоминистерство, обяви във фейсбук икономистът Владимир Каролев.

Едната организация е българският клон на WWF, управляван от Весела Кавръкова, жена на зеления активист Тома Белев. В същото време Белев е член на Висшия екологичен експертен съвет към отпускащото милионите и оценяващо проектите министерство. Другата организация е Сдружение за дива природа Балкани. В неговия УС са Катерина Раковска, която в същото време е и наблюдател към МОСВ по оперативна програма “Околна среда”, и жена на бившия съпредседател на ПП “Зелените” Андрей Ковачев, посочва Каролев. В управата е и Андрей Ралев, който продължава да е ковчежник на ПП “Зелените” и да отговаря за финансите на партията.

Проверка на “Труд” показа, че четири екосдружения, сред които и споменатите от Каролев, са кандидатствали за общо 900 000 евро. “В сумата от 1 млн. лв. съм абсолютно сигурен, защото съм направил допълнителни проверки. Не твърдя, че получаването на тези субсидии е незаконно, нито че има конфликт на интереси. Смятам обаче, че не би трябвало твои роднини да усвояват средства, ако ти работиш с дадено ведомство”, заяви пред “Труд” Владимир Каролев.

“Тези хора вероятно могат да ви научат как се лобира успешно за милиони и как се плете мрежа от НПО-та между партия и държавна власт, но не и как се опазва околната среда. На схемата аз виждам всичко друго, но не и екология - единият член на семейството е в политиката и отпуска, контролира или “наблюдава” парите през държавната власт, другият е в бизнеса и ги усвоява в мрежа от фирми, НПО-та и партийни кръгове. А вие какво виждате и не ви ли се струват 1 милион лева леко множко за анализ на съображения в приети закони?”, заключава икономистът.

След редакционното приключване на вестникарския брой на в. "Труд" от министерство на екологията пристигна становище по казуса. Прилагаме пълният отговор от ведомството на министър Ивелина Василева:

"По силата на Меморандума за разбирателство за Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство Министерство на околната среда и водите e определено за програмен оператор на програми:


BG02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“
BG03 „ Биологично разнообразие и екосистеми“.

Бенефициенти по програмите са национални и местни обществени институции, изследователски и образователни заведения и неправителствени организации. Партньори могат да бъдат стопански и нестопански организации от страните-донори (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн) и страните-получатели на средства.

Условията на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) изискват предоставянето на средства да става чрез открити покани за конкурентни процедури, в които участват организации от България, страните-донори и др. Преди публикуването им поканите се съгласуват с Националното координационно звено в Министерски съвет и Офиса на финансовия механизъм в Брюксел, с което се гарантира пълното им съответствие с изискванията на ФМ на ЕИП. За осигуряване на прозрачност на качествената оценка на проектните предложения, Регламентът на ФМ на ЕИП изисква тя да се извършва от оценители, външни за МОСВ.

В допълнение към тези изисквания, поканите на МОСВ изискват от оценителите да определят доколко стойностите в проекта отговарят на пазарните цени и спазват ли принципите на икономичност, ефикасност и ефективност и в случай на превишения да предложат намаляване на бюджета и да поставят по-ниска оценка на проекта.

В качеството им на бенефициенти, WWF в партньорство с норвежка организация е сключил договор за предоставяне на безвъзмездна помощ в размер на 554 039,70 лв., като сумата за WWF възлиза на 236 663,25 лв.

СДП Балкани е получил безвъзмездна помощ за реализацията на два проекта на обща стойност 366 192,36 лв.

"Труд" попита още министерство на екологията - "В линк от сайта на министерство на екологията със субсидиите за проекти по тази схема общата сума за субсидиране на проектите се променя в зависимост от промяната на езика. Ако се чете обявата на български език общата сума е 600 000 евро, при натискане на хиперлинка “English” сумата се променя на 900 000 евро, моля посочете вярната сума. От министерството посочиха, че общият бюджет на покана BG03.03 е 900 000 евро, както е описано в поканата, публикувана на страницата на МОСВ на адрес https://www.moew.government.bg/?show=124 .

При прехвърлянето на информация към новия сайт на програмата е допусната техническа грешка в българската версия, която впоследствие е коригирана, допълниха от ведомството на министър Ивелина Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес