Елена Йончева отговори с „не“ на всички въпроси от Делян Добрев

Плевенски криминалисти установиха двама ало измамници

Студът вае ледени скулптури в Чикаго

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха

Доброволци помагаха в гасенето на пламнал навес в Свищовско Спасена е съседна сграда от пламъците

Социалният министър: Бизнесът е недоволен от повишаването на минималната работна заплата

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Лукарски: Установихме фрапиращ случай с некачествено гориво

За фрапиращ случай с некачествено гориво в бензиностанция от голяма верига съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице” по БиТиВи. Случаят е от днес в София и по думите на министъра става дума за „държавен рекорд”.

„Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин – А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият – 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали”, посочи Лукарски.

Според него, ако такова гориво попадне в автомобил, то неминуемо довежда до разваляне на двигателя.

Той не назова името на веригата с мотива, че те могат по административен ред да обжалват наложените актове. „Актовете, които сме съставили, са на стойност 60 000 лева общо”, разясни Лукарски.

„За да избегнем такива случаи, сме предложили да се създаде единна компютърна система на НАП, Агенция Митници и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН)”, посочи още министърът.

„Днес след като установихме това, не можахме да установим от коя партида, от кой склад идва това гориво. Докато направим връзката с НАП и митниците, това гориво хипотетично вече може да е изтеглено от мрежата или налято в резервоари на крайни потребители”, отбеляза министърът на икономиката.

Другата причина, заради която се иска единната система, е установяването на хакерски намеси в сървъра , чрез който бензиностанцията предава към НАП. „Има разминаване между това, което постъпва като налят бензин и това, което се подава към НАП”, поясни Лукарски.

По-често наливаме некачествено гориво, отколкото ни удрят в джоба с това, което ни наливат като количество, обобщи министърът.

Министерството на икономиката не регулира цени, не проверява цени и не може да влияе на пазара на горивата, подчерта отново Лукарски.

Той съобщи, че предстоят промени в Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

„Днес изготвих доклад до МС за промяна в БИМ. Предстоят структурни и персонални промени и ДАМТН на всички нива, не само в ръководството”, каза Лукарски.

„Има установени нарушения, които обаче не искам да обсъждам, при положение че хората, които засягат, все още имат право да протестират”, допълни министърът.

В една коалиция от пет партии не може да не скърца някъде машината, заяви Лукарски по повод последните събития в Реформаторския блок. „Всеки път блокът се клати, а накрая излиза по-саниран”, направи сравнение той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.