Ислямът завоюва Европа

Алтруистичните импулси на либералите могат да доведат до края на западната цивилизация

Докато тероризмът и тиранията се ширят, проспериращият континент ще бъде магнит за милиони

“Либерализмът е идеологията на самоубийството на Запада”, написа през 1964 г. Джеймс Бърнам в “Самоубийство на Запада”. Бърнам предрече, че безсмисленото великодушие на либералите, които подчиняват интересите на техния собствен народ и нации на утопични и алтруистични импулси, ще доведе до края на западната цивилизация.

Грешеше ли той? Помислете какво се случва в Европа. Сърбия, Унгария и Словакия, малки държави, които усещат, че ще бъдат залети от желаещите убежище от мюсюлманския свят, се опитват да затворят границите си и да подсигурят своите родни места. Техният инстинкт за оцеляване е изострен. Сега те са осъждани за това, че се опитват да спасят себе си. Междувременно папата призова католиците по света да посрещат с добро търсещите убежище и Ангела Меркел ще приеме 800 000 само през тази година, въпреки че в Бавария мърморенето вече започна. Но пред нас е само началото на това, което предстои, ако Европа не дръпне подвижния мост. За Балканите, Унгария, Австрия и Германия десетките хиляди сирийци са само първата вълна. Зад тях в Ливан, Турция и Йордания има още 4 млн. бежанци от сирийската гражданска война. Те виждат успеха на първата вълна и също тръгват. Зад тях пък са 2 млн. алевити и 2 млн. християни, които ще побягнат от Сирия, когато “Ислямска държава” в Ирак и Сирия (ИДИС) и терористите от “Ал Каида”, които вече контролират половината от пропитата с кръв страна, свалят режима на Башар Асад. Започват да се движат и иракчаните, които живеят в страна, за която перспективите за обединяване и мир са далечни.

Сред хилядите, заливащи Европа от Турция, има също пакистанци, бангладешци и афганистанци. След като американците напуснаха Афганистан и талибаните получиха реванш, повече афганистанци ще побягнат на запад. Населението на Африка е 1 млрд. души и неговият брой ще се удвои около 2050 г. и отново ще нарасне двойно до 4 млрд. души през 2100 г. Възможно ли е тези милиарди африканци да продължат да търпят да живеят в бедност при безмилостни, некомпетентни, корумпирани и тиранични режими, ако вратата на Европа остане отворена? Това, което ще се случи, не е трудно да се предрече. Алтруизмът в Европа ще се изчерпи много преди това да се случи и при бежанците. Както информира в понеделник “Ню Йорк таймс”, не се вижда краят на бъдещите миграции от Третия свят и на исляма към Европа. Според “Таймс” хуманитарни организации твърдят, че “успешни миграционни вълни... ще има вероятно в продължение на месеци или години, докато не затихнат войните, бедността и други основни причини за разместванията”. Но как мирна и просперираща Европа няма да бъде магнит, след като тероризмът разширява обхвата си от Нигерия до Магреба и Близкия изток, и в тези райони се разпространяват войните и тираничната пандемия?

Ако Европа не затвори границите си, какво ще спре ислямския свят и Третия свят да пристигат там и да презаселват континента, докато намаляващото местно население не измре? Дали в средата на столетието Стара Европа ще може дори да бъде даже разпозната? Вече е налице неизбежната реакция на това, което става. В Австрия и Германия вече има ответна реакция на десетките хиляди поканени (от канцлера Меркел - б.р.). Източна Европа, с нейното намаляващо местно население, показа малък интерес към приемане на мигранти. Макар и критикуван от опозицията, израелският премиер Биби Нетаняху няма да допусне в страната търсещи убежище араби и мюсюлмани. В момента Биби строи стена по границата с Йордания, след като вече изгради такава от Газа до Ейлат, за да пречи на африканците да идват от Синай. Стена разделя и Западния бряг от Израел. Махмуд Абас от Палестинската власт каза, че би приветствал палестинци, търсещи убежище. И двете страни знаят, че в тази битка демографията може да бъде съдба.

Малко вероятно е да оцелее след тази инвазия и Споразумението от Шенген, гарантиращо “отворени граници” между страните от ЕС. Старите национални граници в Европа ще бъдат възстановени. Между и вътре в страните се задълбочава разделението по въпроса колко (бежанци) да бъдат приети и кога да се затвори вратата. Европа прелива от десетките хиляди мигранти, а стотици хиляди и милиони, идващи след тях, ще принудят европейците да помислят по въпроса за оцеляването си. Кои сме ние? Дали сме уникални и отделни народи от конкретна раса и племе, със своя история и съдба, език и култура, разпознаваеми по целия свят и заслужаващи да ги запазим дори с цената на живота си? Ние сме германци, руснаци, поляци, унгарци, италианци, испанци или французи? Или сме просто европейци, хора, живеещи на най-малкия в света континент и споделящи вярата в равенството между всички народи и култури, в секуларизма и социалната демокрация?

Либералният човек е почти изключение, всички животински видове реагират или се отдръпват, когато други видове нахлуват на тяхна територия. Това, в крайна сметка, показва, че Бърнъм вероятно е бил прав. Че либерализмът е идеологията на самоубийството на Запада.

* Пат Бюканън е известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избор на кандидат-президент от Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата “Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?”

Преводът е на БГНЕС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи