Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Бизнесът у нас най-бавен платец в Европа

Българският бизнес остава най-недисциплинираният в Европа по отношение на плащането на задълженията си, въпреки че има леко подобрение в сравнение с миналата година. Това сочи последното проучване „Навици за плащане в Европа“ на колекторската компания EOS Груп, проведено сред 2800 компании от 13 държави.
„С 28% забавени и отписани плащания за 2015 г. българските бизнес клиенти са по-недисциплинирани дори от тези в Гърция и Русия, където има сериозни икономически кризи“, съобщиха от колекторската компания.

През 2014 г. нашият бизнес също беше на последно място по този показател, като делът на компаниите, които бавят или не връщат задълженията си, беше 33%.
В Европа също има спад на забавените и отписани вземания при бизнес клиентите – от 27% на 23%. Според анкетираните компании основната причина за проблема е липсата на пари, както и просрочените плащания от собствените им клиенти. Средният период на просрочията на бизнеса се е съкратил с една седмица до 22 дни за последната година.

Българският бизнес е на дъното и на класацията за навременно получаване на вземанията си, заедно с Гърция и Русия. У нас 74% от вземанията се получават навреме. За сравнение, в Германия този процент е 83.

Безпаричието прави българите длъжници

Българите забавят плащането на задълженията си заради безработица и безпаричие. Това показа анализ на навиците за плащане на гражданите.
Липсата на работа е най-важната причина за неплащане в цяла Европа, посочена от половината анкетирани европейци. За една година делът на просрочените задължения на българите обаче се свива с 4 процентни пункта до 22 на сто. Същевременно срокът за отложено плащане, който фирмите у нас дават на клиентите си, не се променя – 23 дни, което е по-малко от средното ниво за Източна Европа. Най-кратък е този срок за немските граждани – 15 дни, а най-дълъг за гърците – 37 дни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.