Васил Велев: Губим над 100 000 работни места заради високите цени на тока

Заради високите цени на тока за бизнеса и увеличената добавка “задължения към обществото” ще се загубят 106 540 работни места. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова тв Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той се позова на доклад на международната консултантска агенция “Ърнст енд Янг”.

Заради увеличението, гласувано от КЕВР, работодателите излизат на протест в края на месеца.

“Това започва да се превръща в общ проблем и в момента ескалира с това непремерено увеличение на цените от порядъка на 15-20%”, заяви още Велев. 

Според анализите при сегашната ситуация за една година ще има загубени 106 940 работни места, ако се увеличи цената на електроенергията, поясни Велев. Загубите от непроизведена продукция пък ще бъдат над 10 милиарда евро годишно.

“Със сигурност в нашата енергетика има кражби, разхищения и узаконен грабеж. Има много ВЕИ-та, които са присъединени в нарушение на закона, а не са произвели нито един киловатчас. Срещу това са взети пари и за всички тези случаи ще подадем сигнал в прокуратурата, обясни Васил Велев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.