Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

България трябва да усвои 1,665 млрд. евро или ги губи

По-малко от четири месеца преди края на стария програмен период на еврофондовете у нас, България има да усвоява 1,665 млрд. евро или ще ги загуби. Това става ясно от изпълнението на Оперативните програми за програмен период 2007-2013 г., който приключва в края на 2015 г, предаде БГНЕС.

Нивото на усвояемост към 31 август 2015 г. е 85,10%, а не както преди две седмици бе обявено 93 на 100. При това става въпрос за реално изплатени суми, т.е. част от средствата още не са възстановени от ЕК.

Според справката на Управляващите органи на европрограмите Брюксел за момента е признал за усвоени от България 79,44%. Страната ни е на 24-то място от 28 страни-членки на Европейския съюз по темп на усвояване на еврофондовете от стария програмен период, показват данните на Генерална дирекция “Регионална политика”.

В последната справка, която е публикувана в петък, управляващите дори са направили опит за изкуствено завишаване на процента на усвояемост. Размерът на четири от европрограмите е намален със стойностите, които България не е успяла да усвои в края на 2013-та и 2014-та години.

От изчисленията става ясно, че страната ни не е успяла да се справи с усвояването на малко над 105 млн. евро, които не са получени от Брюксел. Според данните за получени траншове от Брюксел, само една от българските европрограми за периода 2007-2013 е преминала границата от 90 на сто усвояемост към 31 август т.г. Това е Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, която е с усвояемост от 95% или 980 млн. евро получени от ЕК. Три са програмите с усвояемост от над 80 на сто – ОП “Конкурентноспособност” с 86,26%, ОП “Административен капацитет” с 84,71% и ОП “Техническа помощ” с 84,19%.

Две програми са с ниво на усвояемост от над 70 на сто – ОП “Транспорт” с 78,35% и ОП “Регионално развитие” с 72,34%. Към края на август Европейската комисия е признала за правилно усвоени 65% от средствата по ОП “Околна среда”. Малко повече от 100 дни преди края на програмния период нивото на усвояемост на земеделските и рибарски фондове е 82%.

В петък стана ясно, че под риск от загуба са 178 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. От членството на България в ЕС на 01 януари 2007 г. досега по еврофондовете са разплатени 9,5 млрд.евро,

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете