Арестуваха пътни полицаи в Благоевград На този етап не е ясна причината за задържането им

Николай Нанков: Имаме цели градове с водопроводи над 60 години

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Премахването на двойните стандарти ще бъде българската битка в ЕС

Арестуваха пенсионер пироман

Радев пристигна в Сочи

Манифестация с духова музика стягат за 24 май в Монтана

МВР задържа шестима при наркооперация във Врачанско

Апартаментите стават по-малки Поне още 10 години ще има голямо търсене в столицата и големите градове

Словенската полиция откри нелегални мигранти в български камион

Мтел става А1 (СНИМКИ) Представиха ребрандирането на телекома

Двама от всеки трима българи са прочели поне една книга през 2017 г., един е бил на театър Софиянци, пловдивчани и русенци са най-доволни от културния си живот

Повдигнаха обвинение на рецидивист за използване на фалшиво свидетелство за съдимост Извършителят използвал документа пред държавна институция

Лиляна Павлова: Срещата ЕС-Западни Балкани очерта проектите за свързаност в региона

Йорданка Фандъкова: За 8 години реконструирахме близо 200 км ВиК мрежа

Елена Йончева: Присъдата за Борисов показва, че политиците в България не могат да си позволяват да лъжат

България трябва да усвои 1,665 млрд. евро или ги губи

По-малко от четири месеца преди края на стария програмен период на еврофондовете у нас, България има да усвоява 1,665 млрд. евро или ще ги загуби. Това става ясно от изпълнението на Оперативните програми за програмен период 2007-2013 г., който приключва в края на 2015 г, предаде БГНЕС.

Нивото на усвояемост към 31 август 2015 г. е 85,10%, а не както преди две седмици бе обявено 93 на 100. При това става въпрос за реално изплатени суми, т.е. част от средствата още не са възстановени от ЕК.

Според справката на Управляващите органи на европрограмите Брюксел за момента е признал за усвоени от България 79,44%. Страната ни е на 24-то място от 28 страни-членки на Европейския съюз по темп на усвояване на еврофондовете от стария програмен период, показват данните на Генерална дирекция “Регионална политика”.

В последната справка, която е публикувана в петък, управляващите дори са направили опит за изкуствено завишаване на процента на усвояемост. Размерът на четири от европрограмите е намален със стойностите, които България не е успяла да усвои в края на 2013-та и 2014-та години.

От изчисленията става ясно, че страната ни не е успяла да се справи с усвояването на малко над 105 млн. евро, които не са получени от Брюксел. Според данните за получени траншове от Брюксел, само една от българските европрограми за периода 2007-2013 е преминала границата от 90 на сто усвояемост към 31 август т.г. Това е Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, която е с усвояемост от 95% или 980 млн. евро получени от ЕК. Три са програмите с усвояемост от над 80 на сто – ОП “Конкурентноспособност” с 86,26%, ОП “Административен капацитет” с 84,71% и ОП “Техническа помощ” с 84,19%.

Две програми са с ниво на усвояемост от над 70 на сто – ОП “Транспорт” с 78,35% и ОП “Регионално развитие” с 72,34%. Към края на август Европейската комисия е признала за правилно усвоени 65% от средствата по ОП “Околна среда”. Малко повече от 100 дни преди края на програмния период нивото на усвояемост на земеделските и рибарски фондове е 82%.

В петък стана ясно, че под риск от загуба са 178 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. От членството на България в ЕС на 01 януари 2007 г. досега по еврофондовете са разплатени 9,5 млрд.евро,

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.