По-малко хора сменят пенсионния фонд

Намаляват хората, които прехвърлят спестяванията си за втора пенсия от един частен фонд в друг. През първото шестмесечие на тази година това са направили 80 395 души. Броят им е с близо 7000, или с 8% по-малък от същия период на 2014 г. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор. През второто тримесечие на т. г. обаче пожелалите да се осигуряват в друг фонд леко се увеличават спрямо първото.

При избора на нов фонд осигурените са прехвърлили 174 млн. лв. (за първото полугодие) между деветте универсални пенсионни фонда в България. Това е около 2,5% от общия размер на техните активи. Всеки, който е сменил пенсионната си компания, е имал в индивидуалната си партида средно 2168 лв. Сумата е с около 100 лв. повече от средното натрупване в сметките на всички над 3,4 млн. осигурени за втора пенсия. Това означава, че хората, които избират нов фонд, обикновено имат по-големи спестявания.

При прехвърлянията най-много нови клиенти е спечелил универсалният фонд „ДСК-Родина“ - 10 400. Положителни са и резултатите на „Алианц“ и „Ен Ен“ (бившият „Ай Ен Джи“). Останалите шест фонда са загубили повече клиенти от новопривлечените. Осигурените в „Съгласие“ са намалели със 7751. Най-много средства са прехвърлени от „Доверие“ - 24,6 млн. лв.

Осигурените в професионален фонд също сменят по-рядко пенсионната си компания. От януари до юни това са направили 5759 души - с 833 по-малко спрямо същия период на 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес