Десислава Танева: Отпуснатите от ЕК средства не могат да компенсират изцяло загубите на фермерите

С отпуснатите от ЕК средства за фермерите интересът на България е значително по-добре защитен, но те не могат да компенсират изцяло загубите им. Това каза за Фокус министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Министър Танева изказа удовлетворението си от това, че ЕК, включително и комисарят по бюджет и финанси Кристалина Георгиева, са предложили пакет за временна незабавна подкрепа на фермерите, пострадали млечната криза от руското ембарго. „Това е и резултат от наше искане, започнало още от месец декември 2014 г., когато за нас беше абсолютно сигурно, че сектор „Мляко” се намира в криза”, заяви тя.

По думите й, 6 млн. евро са били предложени и това представлява 1.4% от общия пакет, при условие, че България произвежда 0.6% от млякото в ЕС. „В сравнение с кризата през 2009 г. и решението тогава за директна подкрепа, имаме увеличение на общия европейски пакет с 40%, а увеличението на пакета за България е над 2 пъти”, посочи тя.

„В този смисъл при това решение на Комисията и при това разпределение интересът на България е значително по-добре защитен, но тези средства със сигурност по никакъв начин не могат да компенсират изцяло загубите, които фермерите претърпяха, но следва да отговорят на техните незабавни нужди в момента по отношение на запазването и изхранването на стадата”, уточни тя. Министър Танева напомни, че през пролетта българското правителство е подкрепило фермерите в сектор „Мляко” с общо 26 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес