Дончев: Споразумяхме се за няколко мерки за цената на тока за бизнеса

Усилията ни са свързани с повече прозрачност в енергетиката или бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената. Това каза пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев, след проведена среща в Министерски съвет с премиерът Бойко Борисов и представители на работодателите. Дончев уточни, че това не са били мирни преговори, а част от диалога, който поддържат с всички заинтересовани страни. "Има още какво да се направи за цената на ел. енергията за бизнеса. Споразумяхме се за няколко пакета мерки, някои от които са оперативни, някои от тях са свързани със законодателна промяна", коментира вицепремиерът. "Първият пакет мерки е свързан с усилията за повече прозрачност в енергетиката или бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената, както в КЕВР и представителство в държавната енергетика, не говоря за обществен съвет, а за пряко участие в бордовете. Нека колегите видят какво се случва, ако някъде има свръх разходи или ненужни, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим", посочи Томислав Дончев.

"Коментирахме и публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени. Беше коментиран и мораториум по отношение на образуване на нови преференции при производството на електроенергия. Коментирано беше, че въпреки взетите мерки преди месеци, в енергетиката все още има много злоупотреби", каза той.

По думите му, всичко което зависи от изпълнителната власт ще бъде направено.

"Беше коментирано с Делян Добрев да се направи промяна в законодателството, когато има констатирано нарушение по отношение на производител с преференциална цена, да съществува възможност при първото или второто нарушение да му се отнема правото да продава електроенергия на преференциална цена", посочи Дончев. "Това ще бъде много силна мярка за превенция по отношение на всички нарушения, защото въпреки взетите мерки нарушенията продължават. Фотоволтаици продължават да произвеждат енергия и нощем", допълни вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес