Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Грипът превзема нови области в страната 3-годишно дете от Шумен е в болница с усложнения

Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

Мексико отговори на Тръмп: Няма да плащаме за строежа на стената при никакви обстоятелства

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Григор очаква труден мач с Рубльов

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Вадят на светло зелените централи

Представители на бизнеса ще влязат в бордовете на държавните енергийни дружества, обяви вчера вицепремиерът Томислав Дончев след среща на работодателските организации с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. На нея са обсъждани мерки срещу високите цени на тока.

“Нека колегите да видят какво се случва, нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръхразходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим”, коментира Дончев.

По-късно пред „Труд“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев уточни, че за да няма конфликт на интереси, представителите на бизнеса няма да са от сектор енергетика, а финансисти и икономисти (виж в рубриката Интервю).

Бизнесът предлага да бъде създаден и публичен регистър на собствениците на ВЕИ, чийто ток се изкупува на преференциални цени, както и да се спре с присъединяването на такива централи. С регистъра ще се изясни собствеността върху тях и обществото ще знае на кого плаща преференциални цени, има ли конфликт на интереси, посочи Домусчиев пред „Труд“.

“Убеден съм, че от този публичен регистър на собствеността ще излязат много интересни, не знам дали не и изненадващи резултати”, коментира пък Томислав Дончев.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който също участва в срещата, заяви, че може да се въведе мораториум за присъединяването на нови дружества, които продават ток на преференциални цени. “Това искане на работодателите може да бъде изпълнено, като се премахнат последните останали преференциални цени оттук нататък. Сега са останали само два вида – от електроенергия от оборски тор и от покривните инсталации за фотоволтаици”, каза Добрев.

По-късно представителите на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП проведоха серия срещи с парламентарни групи в Народното събрание, на които бизнесът предостави в писмен вид предложенията си, оформени като поправки в Закона за енергетиката и в Закона за възобновяемите енергийни източници. След тях стана ясно, че ГЕРБ и реформаторите подкрепят индустриалците, а ДПС ще изчака с позицията си.

След совалките представителите на бизнеса обявиха, че работодателските организации ще решават допълнително дали да се проведе обявеният за края на месеца протест. Те настояват и за оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.