ЦИК на Русия: При 35% обработени протоколи Владимир Путин печели 73,71% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Вадят на светло зелените централи

Представители на бизнеса ще влязат в бордовете на държавните енергийни дружества, обяви вчера вицепремиерът Томислав Дончев след среща на работодателските организации с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. На нея са обсъждани мерки срещу високите цени на тока.

“Нека колегите да видят какво се случва, нека още едни очи да гледат, ако някъде има свръхразходи, ако някъде има ненужни разходи, нека те да бъдат тези, които ще ни помогнат да го прекратим”, коментира Дончев.

По-късно пред „Труд“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев уточни, че за да няма конфликт на интереси, представителите на бизнеса няма да са от сектор енергетика, а финансисти и икономисти (виж в рубриката Интервю).

Бизнесът предлага да бъде създаден и публичен регистър на собствениците на ВЕИ, чийто ток се изкупува на преференциални цени, както и да се спре с присъединяването на такива централи. С регистъра ще се изясни собствеността върху тях и обществото ще знае на кого плаща преференциални цени, има ли конфликт на интереси, посочи Домусчиев пред „Труд“.

“Убеден съм, че от този публичен регистър на собствеността ще излязат много интересни, не знам дали не и изненадващи резултати”, коментира пък Томислав Дончев.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който също участва в срещата, заяви, че може да се въведе мораториум за присъединяването на нови дружества, които продават ток на преференциални цени. “Това искане на работодателите може да бъде изпълнено, като се премахнат последните останали преференциални цени оттук нататък. Сега са останали само два вида – от електроенергия от оборски тор и от покривните инсталации за фотоволтаици”, каза Добрев.

По-късно представителите на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП проведоха серия срещи с парламентарни групи в Народното събрание, на които бизнесът предостави в писмен вид предложенията си, оформени като поправки в Закона за енергетиката и в Закона за възобновяемите енергийни източници. След тях стана ясно, че ГЕРБ и реформаторите подкрепят индустриалците, а ДПС ще изчака с позицията си.

След совалките представителите на бизнеса обявиха, че работодателските организации ще решават допълнително дали да се проведе обявеният за края на месеца протест. Те настояват и за оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.