Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Възпроизводството на бедност продължава

Неравнопоставеността в областта на образованието се проявява от ранна детска възраст

Първият учебен ден отмина, започна поредната учебна годинa. И докато медиите се прескачат да публикуват снимка на безспорно красивата учителка Силвия Зубева, дебати за качеството на образованието или са заметени под килима, или са толкова тихи, че не достигат почти до никого. Само ще посоча, че във всяко едно училище, класна стая се образоват хората, от които ще зависи бъдещето и развитието на държавата.

В училищната подготовка зеят няколко сериозни пропасти – качеството на образованието в малките населени места и в големите градове и, разбира се, между различните слоеве на обществото. Неравенството между различните видове училища е голямо и се усилва от ранното насочване на учениците – след 7-и клас, и намира своето продължение във висшето образование. Ясно е, че тези проблеми не са продукт единствено на училищната система, а на множество процеси, които плавно са създали положението днес.

На страницата на програмата „Заедно в час” е публикувана показателна информация за това, което споменах. Ако си роден в бедно семейство или в малко населено място, вероятно е на 15-годишна възраст да си изостанал в училищното си обучение с цели 3 години в сравнение с връстниците ти, които не са в подобно неравностойно положение. Очебийно е, че училището все по-трудно може да надвие ситуацията в семейната среда и съответно не може да даде равни възможности на децата. Неравнопоставеността в областта на образованието в България се проявява от ранна детска възраст. Твърде малко деца в неравнопоставено положение се възползват от възможността да посещават ясли, детски градини и предучилищни образователни програми. А и посещението не винаги е напълно ефективно. Това поставя образованието в ситуация от инструмент срещу социалното декласиране да се превърне в инструмент на социално декласиране.

Преди време в САЩ невролози проведоха проучвания на ученици, които са родени в бедни семейства, спрямо такива, родени в богати семейства. Изследванията показаха, че децата от бедни семейства имат по-малки мозъци. Умалени са тези части от мозъка, които отговарят за езика, паметта, пространствената ориентация и мотивацията. А както заключава и Световната банка, споделяното в продължение на много години разбиране, че успехът в живота и кариерата зависи от получаване на диплома за висше образование, вече не е доминиращо. Успехът днес изисква обучение през целия живот и адаптация към бързите промени на световната икономика, технологии и пазари на труда. A произходът и средата обясняват повечето от разликите в резултатите при слабо, средно и добре представящите се ученици.

Училищната система трябва да отчита тези факти и да има трайно решение за тях. Игнорирането им няма как да позволи да се прекъсне веригата на предаване на бедността от едно поколение на следващото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.