Бутиково вино, със собствен стил и финес от винарска изба „Вини – Бошкилов”

Винарска изба „Вини – Бошкилов” е основана през 1999 г. в гр.Благоевград. Избата е проектирана, изградена и оборудвана съгласно съвременните национални и европейски изисквания в бранша. Първата стъпка, която предприемат собствениците е създаване на лозарско стопанство, което гарантира качествена суровина и поддържане качеството на произведеното вино през годините. Сортовият състав на лозовите насаждения е внимателно подбран и съобразен с почвено-климатичните особености на Мелнишкия район. Избата е заложила на френска селекция-сортовете „Мерло”, „Каберне-совиньон” и местния за региона сорт „Мелник-55” (Ранна мелнишка лоза).

Мелнишкият регион е емблематичен за българското винопроизводство с дълга история и богата традиция. Масивите на Бошкилови се намират на 3 км от гр.Мелник и на 6 км от гр.Сандански, в землището на с.Ласкарево, което представлява едно райско кътче за формиране на истинско червено сухо вино, носещо духа и традициите на древните траки, живяли по тези земи. Района се характеризира с годишна вегитационна температурна сума от 3600-4600 градуса по целзии и най-много слънчеви дни в България през годината, което е предпоставка за постигане на една качествена суровина, от която се правят плътни, ароматни и добре балансирани червени вина.

Преди започването на гроздобера се взимат проби от гроздето, изследват се по няколко показателя, и когато е настъпил баланса между тези показатели се започва гроздобера. Гроздето се бере ръчно в касетки, прибира се механично и се транспортира до избата в Благоевград, където екип от технолози „поемат нещата в свои ръце”.

Избата е изградена в гр.Благоевград и представлява кокетно и модерно оборудвано предприятие. В нея се съчетават съвременните технологии за производство на вино, висока хигиена и постоянен стриктен контрол, осъществяван в собствена изградена лаборатория.

Създаденото вино е със завладяващ аромат, балансирано и с траен послевкус. Ражда се едно бутиково вино, със собствен стил и финес и гарантиран произход, носещ духа на древните традиции и съвременните предизвикателства.

Специфичното при нас е, че ние имаме собствени лозови масиви и винарска изба, където обработваме продукцията т.е. се осъществява един затворен цикъл. При този затворен цикъл се осъществява производство на бутиково вино с гарантиран произход.

В процеса на обработката на вината, екипът от технолози се съобразява с вкуса и изискванията на крайният потребител. За целта част от виното отлежава във френски и български дъбови бъчви, тип барик. Другата част от виното се предлага като плодово вино, което носи характерните особености на сорта грозде, от който е произведен.

Предприятието е участвало в редица Европейски конкурси, където вината са отличавани с медали и грамоти, а също така и на вътрешни-национални конкурси, където също са получавали заслужени награди.

Част от продукцията се изнася за страни от ЕС, а друга част се реализира на вътрешният пазар, като предизвикателствата които се преследват е връщането доверието на потребителите.Доверие, което през 90-те години беше силно разклатено, поради факта, че на пазара се предлагаха вина с компроментирано качество.

Фирмата е участвала и реализирала и проекти по Европейските фондове и Оперативните програми, с цел повишаване на конкурентноспособността си.
В бъдеще се предвижда създаването на нови лозови насаждания-бял местен сорт „Сандански мискет”, характерен за този край, от който да се произвеждат ароматни бели вина.Обмисля се и идеята за развитие на селски туризъм, чрез изграждане на битов-дегустационен център, където гостите на избата от гр.Благоевград, региона и страната ще могат да дегустират вината, да се запознаят от близо с технологичните процеси и историята на виното.

На първи февруари ежегодно отдаваме почит на Св.Трифон, който е благодетел на лозята. Зарязваме ритуално лозовите насаждения за здраве и берекет, заедно с нашите служители и работници във фирмата, гости и приятели.

https://vini-boshkilov.com/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес