Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Внимание! Орторексия!

Модерната болест е свързана с храненето

Повечето хора са чували за анорексията и булимията, някои за хиперфагията (системното преяждане), но малцина за орторексията дори и сред тези, които несъзнателно са в рисковата група. Става дума също за хранително разстройство, което с право се смята за модерно, защото представлява пристрастяване към здравословната храна и поемането й по график.

Първоначално се смятало, че се касае само за мания, но в крайна сметка вече е ясно, че става дума за заболяване. То е описано за пръв път през 1997 година от американския лекар Стивън Братман, а името идва от гръцките думи orthos (правилен, верен) и orexis (хранене). През 2013-а е признато за патология.

Обикновено се започва с отказа от въглехидрати, като напълно се изключват сладките неща и захарта. Нататък следват солта, млечните продукти, месото и т.н. Манията обсебва човека и той започва да отделя изключително много време на храната – мери всичко до грам, с упоритост търси възможно най-здравословния (по собствените му разбирания) вариант. Ако пък случайно в менюто му попадне нещо “забранено”, е връхлетян от чувство за вина. Специалистите посочват, че състоянието започва да пречи и на общуването – избягват се хора, които се хранят “обикновено” или поне не са вманиачени прекалено, съответно намаляват социалните контакти. Засегнатите от орторексията започват да усещат високо самочувствие само ако са спазили до грам здравословното си меню. Възможно е дори да се появи чувство на страх при прегрешение. В най-важно за съществуването се превръща качеството на храната и опасенията, че то не е достатъчно високо, т.е. тя не е чиста, водят до наличието на не повече от 5-6 неща в менюто.

Дори и при това положение обаче на засегнатите не им светва никаква лампичка, защото са убедени, че всичко, което правят, е единствено правилното. Много често маниаците започват да тренират все по-усилено и усилено. И организмът, вече лишен за дълго време от важни вещества, се изтощава все повече и повече. Така умората става все по-чест спътник на хранещите се здравословно, да не говорим за риска от различни тежки заболявания.

Какво може да се направи? Както обикновено в такива ситуации особено важна е ролята на семейството и приятелите. Главното е обаче засегнатият да осъзнае, че си е създал проблем, и то сериозен. Нататък помага, ако околните успеят да убедят страдащия от орторексия, че той е добър и красив човек дори и когато не консумира само здравословна и чиста храна. Въвеждането в менюто постепенно на изхвърлените “вредни” продукти е задължително. Тук е важно да се отбележи, че с нищо не трябва да се прекалява, а да се търси златната среда. Затова е добре засегнатият да продължи да тренира, ако го е правил и по време на строгия си режим, защото според специалистите спортуването учи на самодисциплина. А това е най-важното за преодоляване на всякакъв вид зависимости.

Симптоми

• Високо самочувствие пред хора, които се хранят “обикновено”.
• Изпадане в лошо настроение.
• Умора.
• Киберхондрия – непрекъснато търсене на информация за здравословни храни, диети, състав на продуктите.
• Страх да не изядеш нещо излишно.
• Любов към суровоядството.
• Над 3 часа дневно мислене за здравословна храна, изчисляване на грамажи, изследване на състави, приготвяне на порции.
• Мания да се планира изцяло менюто за следващия ден.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.