Поставиха 15 информационни табели пред най-значимите забележителности в Свищов

Уличните котки част от семейството

Фестивалът „Орфеево изворче“ събира над 2000 деца в Стара Загора

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, планирал атаки в България и Париж Името и външният вид на арестувания са различни от тези на търсения терорист

100-тният тото милионер разбрал за печалбата с 4 дни закъснение От 25 години играел със система при големи джакпоти

Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги Вятърът духал от неправилна страна

Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев трудно ще може да защитава националните интереси в Европарламента

Музата на Мария Грация Кюри е дъщеря й

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв. Печалбата на трезорите достигна рекорден размер

Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

Националите: Слушаме Хубчев и бием в квалификациите

Протестиращи студенти блокираха движението в центъра на Белград и сградата на полицията

Стрелецът от Утрехт бил фокусиран върху определен човек

Пожар затруднява движението по пътя София – Варна Горят на сухи треви, храсти и дървета близо до пътното платно

Полицията не вижда гаф при инцидента с лютивия спрей

Внимание! Орторексия!

Модерната болест е свързана с храненето

Повечето хора са чували за анорексията и булимията, някои за хиперфагията (системното преяждане), но малцина за орторексията дори и сред тези, които несъзнателно са в рисковата група. Става дума също за хранително разстройство, което с право се смята за модерно, защото представлява пристрастяване към здравословната храна и поемането й по график.

Първоначално се смятало, че се касае само за мания, но в крайна сметка вече е ясно, че става дума за заболяване. То е описано за пръв път през 1997 година от американския лекар Стивън Братман, а името идва от гръцките думи orthos (правилен, верен) и orexis (хранене). През 2013-а е признато за патология.

Обикновено се започва с отказа от въглехидрати, като напълно се изключват сладките неща и захарта. Нататък следват солта, млечните продукти, месото и т.н. Манията обсебва човека и той започва да отделя изключително много време на храната – мери всичко до грам, с упоритост търси възможно най-здравословния (по собствените му разбирания) вариант. Ако пък случайно в менюто му попадне нещо “забранено”, е връхлетян от чувство за вина. Специалистите посочват, че състоянието започва да пречи и на общуването – избягват се хора, които се хранят “обикновено” или поне не са вманиачени прекалено, съответно намаляват социалните контакти. Засегнатите от орторексията започват да усещат високо самочувствие само ако са спазили до грам здравословното си меню. Възможно е дори да се появи чувство на страх при прегрешение. В най-важно за съществуването се превръща качеството на храната и опасенията, че то не е достатъчно високо, т.е. тя не е чиста, водят до наличието на не повече от 5-6 неща в менюто.

Дори и при това положение обаче на засегнатите не им светва никаква лампичка, защото са убедени, че всичко, което правят, е единствено правилното. Много често маниаците започват да тренират все по-усилено и усилено. И организмът, вече лишен за дълго време от важни вещества, се изтощава все повече и повече. Така умората става все по-чест спътник на хранещите се здравословно, да не говорим за риска от различни тежки заболявания.

Какво може да се направи? Както обикновено в такива ситуации особено важна е ролята на семейството и приятелите. Главното е обаче засегнатият да осъзнае, че си е създал проблем, и то сериозен. Нататък помага, ако околните успеят да убедят страдащия от орторексия, че той е добър и красив човек дори и когато не консумира само здравословна и чиста храна. Въвеждането в менюто постепенно на изхвърлените “вредни” продукти е задължително. Тук е важно да се отбележи, че с нищо не трябва да се прекалява, а да се търси златната среда. Затова е добре засегнатият да продължи да тренира, ако го е правил и по време на строгия си режим, защото според специалистите спортуването учи на самодисциплина. А това е най-важното за преодоляване на всякакъв вид зависимости.

Симптоми

• Високо самочувствие пред хора, които се хранят “обикновено”.
• Изпадане в лошо настроение.
• Умора.
• Киберхондрия – непрекъснато търсене на информация за здравословни храни, диети, състав на продуктите.
• Страх да не изядеш нещо излишно.
• Любов към суровоядството.
• Над 3 часа дневно мислене за здравословна храна, изчисляване на грамажи, изследване на състави, приготвяне на порции.
• Мания да се планира изцяло менюто за следващия ден.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.