Теменужка Петкова: От 1 януари КЕВР няма да определя цената на тока

Пълната либерализация на българския енергиен пазар е приоритет на това правителство. След 1 януари 2016 г. цената на електрическата енергия ще се определя от единствения обективен критерий – пазарът, от търсенето и предлагането. Колегите от КЕВР няма да имат такава роля. Това съобщи пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

„Няма един по-обективен критерий от пазара”, допълни Петкова и заяви: „БЕХ през август сключи договор със Световната банка за модел за либерализация на българския енергиен пазар. БЕХ е финансов холдинг, който събира своите приходи от дружествата, които управлява. Основното спасение за българската енергетика е либерализацията, въвеждането на пазарните механизми. Така ще бъде елиминирана регулаторната рамка, в която системата работи".

Петкова добави, че предстоят законодателни промени, които да определят статута на НЕК.

Теменужка Петкова заяви, че с въвеждането на независимата електроенергийна борса, ще се предлагат по-добри оферти както на битовите потребители, така и на индустрията. „Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Не мога да поема ангажимента да определя каква ще бъде цената на електроенергията. Но практиката на съседните страни сочи, че първоначално е имало леко увеличение на цените, след което те са спаднали рязко под нивото преди либерализацията”.

Според Петкова всеки представител на индустрията е добре дошъл, стига да има добри намерения да помогне на енергийната индустрия.

На въпрос дали високата цена на тока у нас основно се генерира от ВЕИ-тата и американските „Марици”, Петкова отговори: „По отношение на темата с ВЕИ производителите трябва да е ясно следното. На първо място това са отношения между тях и българската държава, определени на базата на закона. Вероятно проблемът е в това с какви темпове се е дало на тези ВЕИ производители да инвестират в отрасъла”.

Енергийният министър поясни, че всеки производител, който е на енергийния пазар, трябва да бъде „осветлен”.

Петкова заяви, че е уверена, че след няколко години България ще е в състояние да задоволява енергийните си потребности със собствен добив. Увереността на министъра идва от последните проучвания на газ в района на Силистар. „Няма опасно и нещо притеснително по отношение на методите, които се използват за проучване”, поясни Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес