Огнян Донев прибира над 14 млн. лв. от София Тех Парк

Собственикът на медийна бухалка строи офиси по 3400 лв. на квадратен метър

Фармацевтичният бос Огнян Донев, който бе обвинен от прокуратурата за неплащането на близо 63 млн. лв. данъци, се оказа и крупен строителен предприемач.

Поне за такъв го смята близката до президента Росен Плевнелиев шефка на изграждащия се на булевард „Цариградско шосе” София Тех Парк - Елица Панайотова, която плаща на собственика на медийна бухалка по близо 3400 лв. на квадратен метър застроена площ.

Приятелският кръг

В мътните води на служебното правителство на назначения от Росен Плевнелиев премиер Марин Райков президентът прави всичко възможно, за да осигури европейско финансиране за изграждането на т.нар. София Тех Парк.

Става въпрос за над 100 000 000 лв. По-късно Плевнелиев лично участва и на първата копка на една от бъдещите сгради, които ще се разположат на мястото на бившите казарми в апетитния парцел до бул. „Цариградско шосе” и 4-ти километър в София.
Едва ли има представител на бизнеса и администрацията у нас, който да не е наясно, че София Тех Парк е поредната перла в бизнеса с имоти на кръга ”Капитал”. Достатъчно е да се проследят десетките имиджово-рекламни материали, които изданията на Иво Прокопиев бълват за „дейността” на ръководството на София Тех Парк.

За да се подсигурят с доверен човек, начело на компанията е инсталирана Елица Панайотова, която освен бивш кадър на Плевнелиев от времето, в което той е управлявал Бизнес парк София, е близка приятелка със съпругата му Юлияна, както и със съпругата на Иво Прокопиев - Галя Прокопиева.

Медийна публикация от началото на 2015 г. също потвърди, че повечето от бъдещите „наематели” на помещенията, които се строят и в момента, всъщност са бивши съдружници във фирмите от орбитата на Плевнелиев и Прокопиев. Освен че ще захрани бизнеса на приятелите си, кръгът „Капитал” успява да захрани със свежи европейски пари бизнеса и на друг мастит бизнесмен - Огнян Донев. Така освен общите мишени на медиите им - премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров - кръгът „Капитал” и Огнян Донев имат и общи бизнес проекти.

Първият транш

Преди близо две години ръководството на София Тех Парк стартира последователно шест обществени поръчки за инженеринг - проектиране и изграждане на обектите. Логично, в търговете участват всички големи строителни компании.
Най-големият обект, който трябва да се изгради, е сградата с лаборатории и офиси. По план тя е със застроена площ от 4258 кв. м.

На търга се явяват шест кандидата, а го печели Обединение „Телекомплект - Тилев Архитекти”.

Договорът е сключен на 23 май 2014 г. и е на стойност 10 436 250 лв., без ДДС (12 523 500 лв. с ДДС), или 2941 лв. на квадратен метър. Прави впечатление, че възложителят на обществената поръчка е предпочел да избере изпълнител не на основание „най-ниска предложена цена”, а на основание „икономически най-изгодна оферта”.

Обединението „Телекомплект - Тилев Архитекти” е с адресна регистрация ул. „Лъчезар Станев” 5, където се помещават офисите на компаниите, собственост на Огнян Донев, както и редакцията на медийната му бухалка „Клуб Зет”.

Съсобственик в обединението е компанията „Телекомплект” АД, чийто член на надзорния съвет е именно клиентът на прокуратурата Огнян Донев. От фирмения сайт на „Телекомплект” се вижда, че компанията се занимава със строителство от дълги години. Оказва се обаче, че почти всички от изградените от нея сгради са свързани с другите бизнеси на Огнян Донев и най-вече със заводите и складовете на „Софарма”.

Бонусът

Година и половина след сключването на договора се оказва, че са се появили „непредвидими обстоятелства”, което налага на изпълнителя - Обединение „Телекомплект - Тилев Архитекти” - да бъдат заплатени допълнително 1 502 931 лв. (1,8 млн. лв. с ДДС).
Шефката на София Тех Парк Елица Панайотова аргументира решението си да предостави допълнителната сума на изпълнителя с необходимостта от „цялостно завършване на сградата и за въвеждането й в експлоатация”.

„Естеството на допълнителните работи е такова, че те са технически неделими и ако се разделят, това би създало сериозни затруднения пред реализирането на договора за инженеринг и пред синхронизацията на изпълнението му с допълнителните доставки или строителни дейности”, посочва изпълнителният директор на София Тех Парк Елица Панайотова причината, поради която поръчката се предоставя именно на Обединение „Телекомплект - Тилев Архитекти”, а не се обявява нов търг за довършителните работи.

Така на 16 септември 2015 г. е открита процедура за договаряне без обявление. Обединението, в което ключово участие има Огнян Донев, трябва да предостави формално офертата си до 30 септември. С бонуса, който му е предоставен, квадратният метър застроена площ се оскъпява с 14,4%. Така се оказва, че строителят Огнян Донев вече взема по 3363 лв. на квадратен метър. А общата сума, която компанията на неуспелия да се сдобие с лиценз за банкова дейност бизнесмен получава от София Тех Парк за изграждането само на една сграда, е над 14,3 млн. лв. с ДДС.

Риск от загуба на европейски средства

Проектът „София Тех Парк” може да се окаже изключително проблемен, що се отнася до имиджа на България. От една страна, ръководството му крие факта, че изпълнението на строителните работи върви със сериозно забавяне, което може да доведе до загуба на европейски средства.

Финансирането на проекта на Росен Плевнелиев е по Оперативна програма „Конкурентоспособност” 2007-2013, която приключва в края на настоящата година. Ако строителството не бъде завършено в срок, ще се стигне до отказ на Европейската комисия да признае направените разходи и те да останат за сметка на държавния бюджет.

От друга страна, странните мотиви, с които се стига до „непредвидените обстоятелства” и предоставянето на допълнителни средства на изпълнителите, какъвто е случаят с компанията на Огнян Донев, със сигурност ще станат причина за извършването и на допълнителни одити. Това пък с голяма вероятност ще доведе и до налагането на финансови корекции, които отново ще са за сметка на бюджета.

Със сигурност е ясно, че изразходването на над 100 000 000 лв. за изграждането на София Тех Парк се нуждае от задълбочена проверка от компетентните институции. И за никого няма да е изненада, че ако прокуратурата разпореди проверки, медийните бухалки на Огнян Донев и Иво Прокопиев ще бъдат активирани на момента да призовават за смяна на главния прокурор. В хора на виещите срещу правораздавателните органи несъмнено ще чуем гласа и на Татяна Дончева, адвокатката на Гриша Ганчев - ортака на банкера беглец Цветан Василев. Офиси на Ганчев пък „случайно” са в една от трите сгради построени от фирмата на Огнян Донев до столичния КАТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи