Борисов: Да караш пиян е убийство (обзор)

Премиерът Бойко Борисов разпореди на част от членовете на кабинета да се стегнат и да измислят драстични мерки за борба с нарушителите на пътя. Той иска да прочете в понеделник текстове в закона, които разпореждат отнемане на автомобил, въвеждане на годишен наказателен паркинг и по-строги санкции за пияните шофьори.
„За алкохол, за каране без книжка, за тези гонки - прибираш колата веднага и след това тежки глоби и всичко останало. Това не направите ли, считайте, че всичко друго е палиативно.“ Това казва премиерът, цитиран в стенограмата от заседанието на правителството днес.

Премиерът обръща внимание на вицепремиера Меглена Кунева, на правосъдния министър Христо Иванов и на зам. вътрешния министър Филип Гунев да се съсредоточат върху текстове в закона, които да определят шофирането в нетрезво състояние като предумишлено убийство. „Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство. Не може! Демокрацията е и за тези, които биват газени, и за тях има демокрация! Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити“, казва премиерът.

Според Борисов една от мерките е да бъде отнемана на място колата на нарушителите. Премиерът дава пример с това, че паркингът на Жандармерията е доста голям и може да поеме много коли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини