Палестинският флаг за пръв път над OOН. Махмуд Абас: Народът ни се гордее

Палестинският флаг бе издигнат за пръв път над сградата на ООН, символично събитие, което бе посрещнато с огромна радост в палестинската автономия.

"Днес е ден на гордост за палестинския народ", каза тържествено президентът на палестинската автономия Махмуд Абас, цитиран от БГНЕС.

По-късно знамето ще се присъедини към 193-те флага на държавите-членки на ООН, тъй като Палестина има статут на държава-наблюдател нечлен на ООН. "Символите са важни, те могат да доведат до действие", каза Бан Ки Мун и добави, че церемонията по издигането на палестинския флаг в никакъв случай не може да се смята за край на пътя".

В речта си пред Общото събрание на ООН, произнесена преди церемонията, президентът на палестинската автономия Махмуд Абас призова да се сложи край на несправедливостта и на страданията на палестинците. "Палестина трябва да бъде призната за пълноправна държава", заяви той и призова европейските страни, които още не са го направили да я признаят. Той подчерта, че повече няма да бъде обвързан със споразуменията с Израел, ако еврейската държава продължи да не ги спазва и продължи с политиката си на изграждане на заселнически колонии на Западния бряг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят