Миков: Длъжни сме да осигурим на възрастните хора достоен живот

"Освен поздрав днес, дължим много, много признание, благодарност, уважение на нашите родители, на пенсионерите. Длъжни сме най-вече да им осигурим достоен живот, след като сме получили живот от тях, всеотдайна и безрезервна подкрепа". Това написа във Facebook председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на възрастните хора. Той е категоричен, че това е най-малкото, което може да се направи като благодарност за техния принос България да я има, с всичко, което е постигнала и въпреки всичко, което е загубила или пропуснала да реализира нашата държава.

Миков е на мнение, че възрастните хора днес са от онези поколения, които са понесли в най-голяма степен тежките удари на четвърт век преход, създал и изострил дълбоки неравенства в нашето общество. "Въпреки сериозните сътресения от социален и икономически характер, те запазиха лично достойнство и не загубиха чувството си за отговорност като български граждани, за справедливост, за солидарност с другите. Длъжни сме да им отговорим със същото отношение, защото утре и ние ще го изискваме от следващите поколения", пише още Миков.
"Като социалисти не забравяме, че тези хора построиха България и я наредиха на водещи места по показателите за икономическо, социално, за човешко развитие. Затова БСП винаги поема и изпълнява ангажименти, които облекчават тяхното ежедневие, които съхраняват тяхното достойнство", категоричен е председателят на БСП. Той припомня, че предстоят местни избори. "Политиката в подкрепа на възрастните хора е част от нашите Леви стандарти за местно самоуправление. Ще се борим за това общините да бъдат активни в своята ангажираност към тях – чрез поддържане на социален патронаж и други, нови услуги – личен асистент, обществена трапезария, чрез създаване на клубове на пенсионерите и дневни центрове за възрастни, с храна и грижи", допълва още Миков и заключва: "Уважението към възрастните хора е белег за израстването на всяко общество. Убеден съм, че имаме воля да го демонстрираме не само днес".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини