Галена с разкошно тържество за 3-ия рожден ден на сина си

Руското разузнаване: Не сме искали освобождаването на Божков

РИОСВ – Пловдив даде 1 месец на общините да почистят речните корита от боклуци

Иззеха 750 000 къса контрабандни цигари в Плевен

Над 1 кг хероин и боеприпаси откриха в Пловдивско, арестувани са мъж и жена

Преслава пропя на турски (ВИДЕО)

Отложиха делото за мярката на Миню Стайков, бил в болница

Новата Конституция на Русия може да забрани на министрите да имат банкови сметки в чужбина

Осъдиха бракониер, помлял с камъни кола на ловен шеф

Диляна Попова знае как да съблазнява (СНИМКА)

Дилър бяга с мръсна газ, спипаха го Полицейско куче надушило дрогата

Един загинал при масова стрелба в търговски център в Банкок

Пиян шофьор помете каруца, трима са в болница

Съветниците от Банско ще даряват лични пари за нуждаещи се на всяка сесия

Откриха над 6 тона месо с изтекъл срок на годност в Плевен

Липса на сигурност за 73,8% от българите

73,8% от българите се чувстват несигурни както за себе си, така и за своите близки. Това обявиха днес от фондация “Общество и сигурност” и най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Целта на изследването е да се определи до каква степен полицията, прокуратурата, съдът и други правоохранители институции осигуряват услугата “Гражданска сигурност”, обясни Радостина Якимова, директор на фондацията. Проучването е проведено от април до септември т.г. сред 468 жители на столицата, областни, общински центрове и по селата. Едва 16,8% от анкетираните са заявили, че се чувстват сигурни. Най-голям е дeлът на несигурните сред хората на възраст 36-45 години (77%) и от 46 до 55 години (75%), а по-нисък е сред младите от групата между 19 и 25 години (58%).

Запитани дали сега личната сигурност у нас е по-голяма в сравнение с 2010 г., 43,7% са отговорили отрицателно, а други 30,7% са заявили, че през 2015 г. се чувстват точно толкова несигурни, колкото преди 5 години.

Сравнението между правоохранителните институции показва, че доверието в полицията е най-високо – 61,3% от анкетираните. 27,2% се доверяват на съда, 23% – на пожарната, 19% – на прокуратурата. Над 27% обявяват, че не разчитат на никоя институциия, а само на себе си, докато 11,5% са споделили, че се доверяват на приятели, които са на различни властови позиции. На въпрос от кои престъпления е предизвикана личната им несигурност, 72,3% са отговорили – от кражби и грабежи, а 62% – от бездействието на институциите.

“Българските полицаи са демотивирани и обезверени, МВР е най-нереформираната система, в която най-често се правят структурни промени”, заяви Радка Павлова от СФСМВР. Тя представи допитване сред членове на синдиката, които се оплакват от политизация сред шефовете им, от униформите и бронежилетките, от непрекъснатите слухове, че ще бъдат ограничени социалните права на служителите в МВР и съкратени 20-те заплати, които получават при пенсиониране.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.