Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Археолози откриха древен некропол в Египет

В Южна Корея пристигна севернокорейска делегация на високо равнище

Липса на сигурност за 73,8% от българите

73,8% от българите се чувстват несигурни както за себе си, така и за своите близки. Това обявиха днес от фондация “Общество и сигурност” и най-големия полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Целта на изследването е да се определи до каква степен полицията, прокуратурата, съдът и други правоохранители институции осигуряват услугата “Гражданска сигурност”, обясни Радостина Якимова, директор на фондацията. Проучването е проведено от април до септември т.г. сред 468 жители на столицата, областни, общински центрове и по селата. Едва 16,8% от анкетираните са заявили, че се чувстват сигурни. Най-голям е дeлът на несигурните сред хората на възраст 36-45 години (77%) и от 46 до 55 години (75%), а по-нисък е сред младите от групата между 19 и 25 години (58%).

Запитани дали сега личната сигурност у нас е по-голяма в сравнение с 2010 г., 43,7% са отговорили отрицателно, а други 30,7% са заявили, че през 2015 г. се чувстват точно толкова несигурни, колкото преди 5 години.

Сравнението между правоохранителните институции показва, че доверието в полицията е най-високо – 61,3% от анкетираните. 27,2% се доверяват на съда, 23% – на пожарната, 19% – на прокуратурата. Над 27% обявяват, че не разчитат на никоя институциия, а само на себе си, докато 11,5% са споделили, че се доверяват на приятели, които са на различни властови позиции. На въпрос от кои престъпления е предизвикана личната им несигурност, 72,3% са отговорили – от кражби и грабежи, а 62% – от бездействието на институциите.

“Българските полицаи са демотивирани и обезверени, МВР е най-нереформираната система, в която най-често се правят структурни промени”, заяви Радка Павлова от СФСМВР. Тя представи допитване сред членове на синдиката, които се оплакват от политизация сред шефовете им, от униформите и бронежилетките, от непрекъснатите слухове, че ще бъдат ограничени социалните права на служителите в МВР и съкратени 20-те заплати, които получават при пенсиониране.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.